Războiul din Ucraina. Putin caută o lovitură disperată, după primul an dezastruos de la începutul invaziei
- Maria Dima
- 21 februarie 2023, 11:35
Săptămâna aceasta se va împlini un an de la începutul atacurilor masive asupra Ucrainei comise de forțele armate ruse, botezate de Kremlin drept "operațiune specială" care urmărea "denazificarea" acestei foste republici sovietice.
O consecință justificată de Moscova după ani de politici beligerante duse de ultimele guverne ale Kievului împotriva Rusiei. În ultimele douăsprezece luni s-au întâmplat multe lucruri care au schimbat cursul acestei campanii militare, al cărei obiectiv specific rămâne necunoscut.
Puține detalii sunt oferite de la Moscova. "Totul decurge conform planului", rămâne răspunsul cel mai auzit atunci când cineva întreabă despre stadiul operațiunii la conferințele de presă de la Kremlin. Se știu puține lucruri despre acel plan stabilit. Cât de departe trebuie să meargă trupele ruse pentru a obține această victorie? Cât va mai dura ofensiva? Intervențiile publice ale lui Vladimir Putin au fost puține din 24 februarie, scrie larazon.es.
Săptămâna aceasta poate fi crucială în cursul războiului, judecând după cele două evenimente marcate de Moscova. Primul dintre acestea va avea loc marţi la prânz, când președintele Putin se va adresa Adunării Federale a Rusiei. Nimeni nu știe despre ce va fi discursul lui. Ar putea fi un rezumat a ceea ce s-a întâmplat în ultimul an sau ar putea fi o bombă care să schimbe strategia Rusiei. Al doilea eveniment îl reprezintă împlinirea unui an de la începutul atacurilor ordonate de Kremlin. Surse neoficiale vorbesc despre o creștere considerabilă a ofensivei, profitând de faptul că întăririle solicitate de Ucraina nu au fost încă trimise.
Obiectivul nu ar fi altul decât cucerirea întregului Donbas până la sfârșitul lunii martie, profitând de situaţie pentru a recupera orașul Harkiv. În Ministerul rus al Apărării se ştie că abia la începutul lunii aprilie Kievul va începe să primească tancurile promise de Occident și din presa rusă se raportează că acest transport nu va depăși un sfert din numărul stabilit, lucru pe care "The Times" l-a confirmat deja. Din cele 320 de tancuri așteptate, doar 50 vor putea merge pe front în primele zile ale lunii aprilie. Timpul joacă în favoarea Rusiei și din liniile ucrainene se dau asigurări că acest atac de amploare a început deja odată cu distrugerea mai multor arsenale de-a lungul întregii linii frontale de la Harkiv până la Herson, trecând prin Donețk și Lugansk, atacuri care s-ar fi încheiat cu sute de soldați ucraineni uciși, inclusiv două brigăzi mecanizate în zona Kupiansk (Harkiv) și un detașament în Vuhledar (Donețk).
Un an de război în Ucraina
Între timp, de la Moscova, țările occidentale sunt avertizate să se abțină de la a adăuga combustibil la focul războiului prin trimiterea de arme grele, amintind de nota trimisă de Ministerul rus de Externe în primăvara anului trecut membrilor NATO în care se declară că orice marfă care conține echipament militar ar deveni o țintă legitimă pentru Rusia. Potrivit ministrului de Externe, Serghei Lavrov, Statele Unite și Alianța sunt direct implicate în conflict, nu doar furnizând arme, ci și antrenând personal în Marea Britanie, Germania, Italia sau Spania.
Adevărul este că această mare ofensivă ar putea veni prin aer. În ultimele săptămâni, Rusia a adunat avioane și elicoptere în apropierea graniței cu Ucraina, sugerând că va începe în sfârșit să folosească forțele sale aeriene, care până în prezent jucaseră un rol destul de discret. Serviciile de informații occidentale confirmă această posibilă schimbare a tacticii de a ieși din impas la sol. Un alt factor important ar fi încorporarea de noi trupe, dacă s-ar da ordinul unei noi mobilizări masive în rândul populației de vârstă militară, lucru despre care a început deja să se vorbească la sfârșitul anului trecut. Potrivit Ministerului Britanic al Apărării, Rusia ar folosi, direct sau indirect, aproximativ 97% din forțele sale armate pentru campania împotriva Ucrainei, având nevoie de mai multe trupe care să le sprijine pe cele existente și să înlocuiască numărul mare de victime suferit.
Grupul Wagner
Grupul Wagner, finanțat de Evgheni Prigojin, prietenul personal al lui Putin, a devenit un mare susținător al Armatei. Gruparea de mercenari a dobândit notorietate după importantele sale victorii militare și conduce în prezent ofensiva la Bahmut. De când și-a făcut apariția în Donbas, a reușit să recruteze peste 40.000 de bărbaţi, mulți dintre ei condamnați din închisori. Văzând succesul obținut de acest grup, liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a anunțat deja crearea unei companii militare private asemănătoare grupului Wagner, care va fi lansată în curând. "Fără îndoială, acest tip de pregătire profesională este imperioasă și necesară", a declarat, duminică, politicianul pe canalul său Telegram. (Rador)