Epidemie mondială de Salmonella, evitată în ultima clipă. Ouăle Kinder și ciocolata Ferrero au stat la baza infecțiilor

Epidemie mondială de Salmonella, evitată în ultima clipă. Ouăle Kinder și ciocolata Ferrero au stat la baza infecțiilor sursa foto: Moruzx | Dreamstime.com

O pandemie mondială de Salmonella, ceea ce ar fi dus la infectarea a milioane de copii și adulți cu temuta bacterie, a fost evitată în ultima clipă, în anul 2022, după ce zeci de milioane de produse din ciocolată au fost scoase de pe rafturile magazinelor.

Un înalt oficial de la Autoritatea Europeană de Sănătate, cu sediul la Stockholm, a declarat că pericolul de pandemie cu salmonella a existat, milioane de copii fiind în pericol imediat de infectare.

”Fără o abordare clară și coordonată în Europa și nu numai, mii de copii s-ar putea îmbolnăvi și mulți ar fi putut muri”, a declarat expertul în epidemii Johanna Takkinen de la ECDC.

Specialiștii în sănătate publică susțin că bacteria Salmonella trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om și poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carnea, ouăle, laptele, fructele și legumele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bacteria a fost descoperită de specialiști în ciocolata Ferrero, sau în celebrele ouă Kinder. Toate aceste produse au fost oprite de la comercializare, din toate magazinele din Europa, și ulterior distruse.

România a interzis comercializarea

Potrivit comunicatului de presă, Germania a fost prima țară care a indentificat o posibilă legătură între aceste produse și numărul mare de copii care prezentau simptome specifice care cele produse de infecția cu Salmonella.

Ulterior, un alt ”punct fierbinte” a devenit Marea Britanie unde au fost confirmate 128 de cazuri, de infecție cu Salmonella, într-o perioadă foarte scurt de timp.

”Studiile preliminare ale primelor cazuri au indicat produsele de ciocolată pentru copii ca fiind un posibil purtător al infecției”, a mai precizat Takkinen.

Ulterior, mai multe țări au raportat o creștere a numărului de cazuri identice cu focarul din Marea Britanie. Coordonarea internațională rapidă și compararea eșantioanelor și a datelor au permis identificarea fabricii de ciocolată din Belgia, ca fiind originea infecțiilor cu Salmonella, a informat thestoriest.com.

Ca urmare, au fost emise avertismente în 130 de țări. Printre acestea s-a numărat și România, care a emis o alertă alimentară imediată prin care milioane de produse au fost oprite de la comercializare și trimise la producător pentru a fi distruse.