Ghizi montani falși. Cum sunt păcăliți românii în vacanțele la munte
- Emma Cristescu
- 15 februarie 2023, 06:25
Șeful Salvamont România a atras atenția că au apărut mai multe anunțuri pe internet cu excursii organizate de ghizi montani falși. Aceștia îi abandonează pe turiști în drumeții și le pun viața în pericol.
Mai mulți turiști care se știu doar de pe Internet pleacă în drumeţii montane, fără a fi echipate corespunzător și fără a avea pregătirea necesară. Șeful Salvamont România a declarat că aceștia sunt păcăliți de ghizii montani falși. Unii români care s-au rănit au fost lăsați singuri pe traseu.
Ghizi montani falși organizează contra cost drumeții pe munte, la care participă zeci de persoane fără experiență. Aceștia acceptă și persoane fără echipament pentru bani în plus, fără să de gândească la pericol. Șeful Salvamont România a declarat că a văzut și grupuri de aproximativ 50 de persoane cu doar 2 ghizi.
Amintim că în 2022, un tânăr de 21 de ani, care urcase pentru prima dată pe munte, a fost abandonat de cei cu care e plecat în drumeție pe traseul principal de creastă al Munţilor Făgăraş. El şi-a scris cu un marker pe picior CNP-ul, numele şi numărul maşinii pentru a putea fi identificat, iar salvamontiștii l-au salvat.
Turiștii care se pierd în drumeții pot suna la 0725 82 66 68 sau la 0-salvamont, potrivit TVR.
Cum să te echipezi pentru o excursie pe munte
Un ghid montan le-a oferit turiștilor mai multe sfaturi înainte de a face drumeții pe munte. „În primul rând informați-vă de condițiile meteo dar și să aveți informații despre traseul abordat. Mai apoi, pe traseu trebuie neapărat să nu mergeți singuri, pentru a avea un ajutor în caz de accidentare sau orice alt incident. Nu trebuie să vă supraestimați capacitatea fizică pentru a nu interveni epuizarea atunci când nu trebuie. De asemenea o altă regulă de aur este utilizarea echipamentului pentru anotimpul rece. Trebuie să învățați și să-l folosiți. În plus, trebuie să dați de știre că plecați, unde plecați și când. Mereu trebuie luată o marjă largă de timp de venit înapoi, de pe traseu”, precizează Vali Catargiu.
„Echipamentul de munte trebuie completat și cu cunoștințele necesare folosirii lui. Exemplul concret: când vă aflați în mișcare renunțați la îmbrăcămintea foarte groasă și impermeabilă special pentru a nu transpira. Când faceți pauză atunci adăugați layere groase. Layerele sunt ca foițele de ceapă. Preferabil să porți textile ușoare pe mai multe straturi decât, să zicem, un tricou din bumbac și un palton gros”, adaugă Vali Catargiu.