Factorul care îți poate perturba calitatea somnului

Factorul care îți poate perturba calitatea somnuluiSursa: Arhiva EVZ

Mulți oameni se bucură de un pahar de vin înainte de a se culca, însă alcoolul poate afecta somnul. Alcoolul poate ajuta oamenii să se simtă mai relaxați, dar, cu cât o persoană bea mai mult, cu atât calitatea somnului are mai mult de suferit.

Mulți oameni presupun că un pahar de vin îi ajută să adoarmă mai repede, însă acesta are un impact negativ asupra calității somnului. Consumul de alcool cu aproximativ 30 până la 60 de minute înainte de culcare înseamnă că nivelul de alcool din respirație și sânge ajunge la un vârf. Acest vârf perturbă calitatea somnului.

Greșeala făcută de oameni

De exemplu, persoanele care au băut alcool pot experimenta trezitul în timpul nopții. Consumul regulat de alcool înainte de culcare poate îngreuna somnul. Cercetătorii au descoperit că un consum cronic sau obișnuit de alcool înainte de culcare a dus la crize de insomnie. Problemele de somn, cum ar fi dificultatea de a adormi, trezirea frecventă în timpul nopții și dificultatea de a te trezi dimineața, au fost mai frecvente la persoanele care au consumat alcool.

Somnul femeilor este mai perturbat de alcool decât al bărbaților. Într-un studiu din 2011, bărbații și femeile au consumat aceeași cantitate de alcool înainte de a merge la culcare. Deși rezultatele au fost auto-raportate, femeile au spus că s-au simțit mai obosite înainte de culcare, au experimentat mai multe treziri pe timp de noapte și au dormit mai puține ore față de bărbați.

Într-o recenzie din 2020, cercetătorii au analizat modul în care consumul de alcool la femei le-a afectat somnul în comparație cu bărbații. Ei au descoperit că femeile s-au simțit mai somnoroase decât bărbații după ce au băut alcool, au avut mai mult somn perturbat și mai puțin timp total de somn pe parcursul nopții.

Sfaturile medicului

Cu cât cineva bea mai mult, cu atât este mai semnificativ impactul asupra organismului. Cantitățile scăzute de alcool au scăzut calitatea somnului cu 9,3%, cantitățile moderate de alcool au scăzut calitatea somnului cu 24%, iar cantitățile mari de alcool au scăzut calitatea somnului cu 39,2%.

Oamenii ar trebui să bea cu cel puțin trei sau patru ore înainte de a se duce la culcare pentru a evita efectele negative ale acestuia. Zilele în care nu este consumat alcoolul pot îmbunătăți calitatea somnului. „Pentru a avea cel mai bun somn, încercați să aveți cel puțin patru nopți fără alcool în fiecare săptămână”, a spus un medic specialist, potrivit Live Science.

Ne puteți urmări și pe Google News