Cum va arăta Guvernul după rotația premierilor. Patru scenarii posibile
- Simona Suciu
- 9 februarie 2023, 18:52
Potrivit protocolului încheiat de coaliția de guvernare, în luna mai ar trebui să aibă loc rotația premierilor. Funcția de prim ministru va fi preluată de PSD. Există însă mai multe scenarii, printre care se numără chiar și ruperea coaliției.
Tensiunile din coaliția de guvernare au devenit tot mai eviente în ultima perioadă. Liderii PNL și PSD s-au atacat reciproc în spațiul public. Disputele par să devină tot mai aprinse odată cu apropierea termenului la care trebuie să aibă loc rotația premierilor. Există deja mai multe scenarii cu privire la modul în care se va realiza tranziția.
Patru scenarii
Scenariul 1. Dacă se respectă întocmai protocolul coaliției, în luna mai Marcel Ciolacu va devenit premier, iar PNL va prelua portofoliile de la Finanțe și Transporturi, dar și funcția de secretar general al Guvernului și pe cea de vice-premier.
Scenariul 2. Tranziția nu va fi atât de simplă, iar PSD și PNL se vor așeza la masa negocierilor pentru a reîmpărți ministerele. Nu este exclus ca PSD că cedeze PNL Ministerul Apărării în schimbul Ministerului Energiei.
Scenariul 3. Președintele Klaus Iohannis ar putea să nu îl desemneze premier pe Marcel Ciolacu și să aleagă un alt reprezentant al social-democraților.
„Atunci când coaliţia va decide să facă o schimbare de guvern, se vor prezenta toate părţile interesate, îmi vor prezenta punctele de vedere şi în conformitate cu Constituţia voi lua atunci decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România”, a spus Klaus Iohannis..
Scenariul 4. Coaliția se va rupe până în luna mai. În ultima perioadă PNL și PSD s-au contrat în spațiul public. În acest caz, fie PNL, fie PSD ar putea ieși de la guvernare.
Ce spun analiștii
Analiștii sunt însă de părere că nu va rupe coaliția de guvernare, dar oricare alt scenariu nu poate fi scos din calcul. „Primele trei scenarii sunt perfect plauzibile și se lucrează la ele. Al patrulea, cel cu ruperea coaliției este imposibil. De ce? Partenerii strategici ai României, fie că e vorba de SUA sau Franța, și, în general, de Uniunea Europeană, sunt împotriva ruperii acestei coaliții. Pentru dânșii, ca și pentru noi, lucrul cel mai important pe flancul de est este stabilitatea.
Deci, indiferent cum va decurge sau nu va decurge transferul de putere, el se va face în liniște. Recomandarea este clară: Coaliția trebuie să rămână în numele stabilității politice. Nimeni nu dorește instabilitate politică acum în România, care este pilonul esențial la Marea Neagră”, a spus analistul Bogdan Chirieac, la România TV.