Occidentul le cere autorităților de la Tbilisi să divorțeze complet de Moscova - Nezavisimaia Gazeta

Occidentul le cere autorităților de la Tbilisi să divorțeze complet de Moscova - Nezavisimaia GazetaSursa foto: Administratia Prezidentiala

Reprezentantul special al primului ministru al Georgiei pentru relațiile cu Rusia, Zurab Abașidze, a respins categoric informația transmisă de unul dintre posturile de televiziune de opoziție potrivit căreia în ultimii zece ani a purtat convorbiri secrete cu Moscova. În ajun el a recunoscut însă autenticitatea înregistrării audio a convorbirii sale telefonice cu președintele Comitetului pentru probleme internaționale al Consiliului Federației Ruse, Grigori Karasin. Înregistrarea în care diplomații discută despre construirea unei noi șosele din Rusia în Georgia, a fost „scursă” pe internet sub denumirea de „Drumul spre Mordor”. Aceste evenimente se petrec pe fondul cererii de facto formulate de Occident autorităților de la Tbilisi de a renunța la contactele cu Moscova.

Comentând materialul, Zurab Abașidze, care a apărut la postul de televiziune al opoziției, a spus că este o minciună de la primul până la ultimul cuvânt. După cum a afirmat diplomatul, în intervalul 2012–2022 la Moscova nu s-au purtat niciun fel de convorbiri secrete. Convorbirile cu Grigori Karasin sunt sistematice, se desfășoară la Praga, motiv pentru care li se spune „Formatul de la Praga”. „La aceste convorbiri dezbatem probleme concrete de mare însemnătate pentru Georgia, ceea ce în cele din urmă are, în mod corespunzător, legătură cu soarta teritoriilor georgiene care în timpul când la putere s-a aflat ‚Mișcarea națională’ și cu concursul acesteia și le-a însușit de fapt Rusia… Societatea noastră, departamentele corespunzătoare și partenerii occidentali au fost informați despre dialog”, a spus Abașidze. 

Diplomatul a subliniat faptul că în transmisiunea compromițătoare nu se aduce niciun fapt și că ea este construită pe manipulări nereușite și folosirea de imagini cu Kremlinul pe un fundal de muzică dramatică. Toate acestea sunt minciuni, a declarat reprezentantul special al primului ministru al Georgiei. 

Înainte de asta Zurab Abașidze a recunoscut autenticitatea înregistrării audio a discuției cu Grigori Karasin în legătură cu construirea unei noi șosele care să lege Rusia de Georgia, în paralel cu actualul drum Kazbegi–Verhniy Lars. Abașidze a declarat că Rusia este cu adevărat interesată de construirea noii magistrale, deoarece pe actualul drum apar adeseori probleme cu ninsoarea, cu alunecările de teren și avalanșele. Ca urmare, la frontieră se formează foarte des șiruri de mașini lungi de kilometri și oamenii așteaptă cu săptămânile deschiderea drumului. De funcționarea fără întreruperi este interesată și Armenia, pentru care acest traseu este singura legătură terestră cu Rusia. Primul ministru al Armeniei, Nikol Pașinian, cumva chiar a delegat oameni de-ai săi ca să discute problema legată de noul drum. În amintita înregistrare audio Karasin și Abașidze ajung la concluzia că în acest moment convorbirile pe această temă sunt neavenite și pot genera probleme suplimentare. 

Zurab Abșidze a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune georgian „Canalul 1”: „Am ascultat înregistrarea de două ori, discuția este autentică și deocamdată nu-mi dau seama ce intrigă în ea. Discuția a avut loc pe 20 iunie anul trecut în cadrul ‚Formatului de la Praga’. Atunci pe traseu a apărut din nou o situație dificilă – pe ambele părți ale frontierei stăteau mii de mașini."

„Visul georgian”

Într-adevăr, în discuția, care poate fi găsită pe internet sub denumirea de „Drumul spre Mordor”, lucrurile stau tocmai așa cum spune diplomatul georgian. Se pare însă că opoziția are nevoie din nou de un scandal de răsunet. Cu atât mai mult pe un asemenea fundal convenabil Occidentul face presiuni asupra autorităților de la Tbilisi în legătură cu posibila activare a colaborării cu Moscova. 

SUA și Europa au reacționat critic la recenta declarație a Ministrului de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, declarație sprijinită de o serie de deputați ai Dumei de Stat a Federației Ruse, referitoare la faptul că pentru politica echilibrată în legătură cu conflictul ruso-ucrainean Tbilisi este demn de încurajare – se poate restabili legătura aeriană directă sau chiar o posibilă anulare a regimului unilateral de vize. 

Nu se poate spune că astfel de planuri ale Moscovei au fost întâmpinate cu un entuziasm unanim. De exemplu, dacă liderul partidului de guvernământ „Visul georgian”, Irakli Kobahidze, comentând cele spune de Lavrov, a presupus că de restabilirea legăturii aeriene poate fi interesată populația țării și că de acest lucru trebuie să se ocupe, atunci președintele Salome Zurabișvili s-a pronunțat categoric împotrivă. Bineînțeles, împotrivă este și opoziția, care consideră că cu Moscova nu trebuie să existe niciun fel de contacte până la restabilirea integrității teritoriale a Georgiei.

Astfel de sentimente sunt alimentate de Occident. Astfel, Uniunea Europeană a cerut Georgiei să nu permită evitarea sancțiunilor împotriva Rusiei. În recomandarea Comisiei Europene se subliniază că „din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, UE a introdus sancțiuni împotriva aviației rusești și face apel la Georgia să se alăture acestor sancțiuni”. Textul sugerează că abaterea Tbilisi de la această recomandare poate conduce la un nou refuz al UE de a acorda Georgiei statutul de candidat la aderarea la comunitatea europeană.

Un sfat încă și mai dur a primit Tbilisi de la Departamentul de Stat al SUA: „Întreaga comunitate occidentală s-a distanțat de acest regim crud, iar acum nu este momentul să fie activizată colaborarea cu Rusia”, se arată în comentariul pentru mass-media al departamentului de politică externă al SUA. Departamentul de Stat mai arată că reluarea traficului aerian dintre Georgia și Rusia poate duce la introducerea de sancțiuni împotriva unor companii care vor deservi avioanele rusești pe aeroporturile georgiene.

Posibila dezvoltare a legăturilor dintre Tbilisi și Moscova a alarmat în asemenea măsură lumea occidentală încât fostul comandant al forțelor SUA în Europa, general-locotent Ben Hodges, a făcut un comentariu pentru „Vocea Americii” (declarată în Federația Rusă agent străin). După cum a afirmat generalul, nu este deloc clar pentru el, ce poate obține bun Georgia din Rusia în condițiile de astăzi ca să se gândească la apropierea de ea. El a subliniat că în Ucraina sunt rezolvate multe probleme internaționale. „Georgia trebuie să se hotărască ce vrea. Dacă Ucraina nu va putea învinge Rusia, iar Rusia va păstra pentru ea o parte a Donbasului și Crimeea, atunci Georgia poate uita de recuperarea Abhaziei și a Osetiei de Sud chiar și cândva… Așa că Georgia trebuie să nădăjduiască la succesul Ucrainei”, a declarat Ben Hodjes. 

(Traducerea Rador)