Integritatea a devenit un moft pentru mulți aleși. Primarul din Mogoșoaia a fost reclamat la Parchet
- Mihai Soica
- 7 februarie 2023, 18:43
Inspectorii de la Agenția Națională de Integritate au sesizat Parchetul General cu privire la încălcarea legii privind integritatea aleșilor locali și declararea averilor.
Șapte primari, viceprimari și consilieri locali au ajuns să fie reclamați la Parchetul General, de către Agenția Națională de Integritate după ce au confundat instituțiile publice cu propriile ”moșii”.
Primul de pe listă este Paul Mihai Nicu Precup (foto - n.n.), primarul din Mogoşoaia, judeţul Ilfov, care a schimbat destinația unui teren, care a ajuns la fiul acestuia.
Printr-o simplă semnătură, primarul Precup a modificat regimul juridic pentru un teren din ”Sectorul Zero”, al comunei, unde urmează a se derula lucrărilor de utilitate publică denumite ”Zona de dezvoltare a comunei Mogoşoaia, Judeţul Ilfov".
Următorul pe listă este primarul Stan Malinache, din Gropeni, județul Brăila. Acesta s-a implicat în procesul de redactare a unor documente publice, care favorizau o societatea comercială, care a fost fondată chiar de el.
”În exercitarea mandatului de primar, deşi avea un interes personal în problemele propuse dezbaterilor, a participat la emiterea, adoptarea şi încheierea unor acte administrative şi juridice privind societatea în cadrul căreia deţine calitatea de membru fondator şi funcţia de primvicepreşedinte”, susțin cei de la ANI.
Malinache mai este acuzat că ascuns calitatea de primvicepreședinte pe care o deținea în societatea respectivă, deși acest lucru trebuie trecut în declarația de interese.
La Popești Leordoni legea este facultativă
Un al treilea edil care a intrat în vizorul ANI, este viceprimarul Dumitru Mihai, din comuna Tudor Vladimirescu, județul Brăila.
”În perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020), a participat la emiterea şi adoptarea Hotărârii C.L. Tudor Vladimirescu din data de 29 iulie 2020 privind alocarea sumei de 60.000 Lei asociaţiei în cadrul căreia deţine calitatea de membru fondator şi funcţia de preşedinte”, mai arată ANI.
Pe listă mai este George Adrian Ştefănescu, viceprimar al oraşului Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov, care a participat la votul unei hotărâri de consiliu local, acesta având un interes personal în problema supusă dezbaterii ”întrucât se afla pe lista consilierilor locali ale căror mandate au fost declarate încetate de drept”.
Ştefănescu mai este acuzată că a votat un alt HCL, prin care își aproba direct un plan de urbanism zonal, pentru un teren pe care îl avea în proprietate.
Tot de la Popești Leordeni a mai fost reclamat la Parchet, și consilierul local Marian Ciotoianu. Acesta s-a aflat în conflict de interese administrrativ după ce a participat la adoptarea Hotărârii Consiliului Local din 28 septembrie 2021, care se referea la încetarea mandatelor de consilieri locali, chiar și al al lui.
Alți doi consilier locali pe lista incompatibililor
Sabin Diaconu, consilier local în cadrul Consiliului Loca al comunei Cruşeţ, judeţul Gorj, este acuzat că și-a prelungit un contract pentru închirierea unor imobile, proprietatea comunei, și închiriate de persoane interpuse.
”În baza Hotărârii, Primăria Cruşeţ a încheiat cu trei afini ai persoanei evaluate acte adiţionale prin care a fost prelungită valabilitatea contractelor de locaţiune. De asemenea, ANI a sesizat Camera de Conturi Gorj în vederea exercitării controlului asupra modului de formare şi administrare a resurselor financiare ale unităţii administrativ-teritoriale Cruşeţ, privind posibila încălcare a legislaţiei contravenţionale şi penale”, susţine ANI.
Ultimul pe lista celor de la ANI este Vasile Dorin Hortea, consilier local la comuna Roşia, judeţul Bihor.
Acesta a votat în calitatea de consilier local mai multe hotărâri de consiliu local, cu privire la Ocolul Silvic Codrii Beiușului, unde avea calitatea de șef de ocol. Acesta a votat în calitatea lui de consilier local mai multe hotărâri unde ocolul silvic avea interese,