Evenimentul Zilei > International > Serghei Lavrov promite ajutor rusesc ţărilor din Sahel şi din Golful Guineei ca să lupte contra jihadismului
Serghei Lavrov promite ajutor rusesc ţărilor din Sahel şi din Golful Guineei ca să lupte contra jihadismului

Serghei Lavrov promite ajutor rusesc ţărilor din Sahel şi din Golful Guineei ca să lupte contra jihadismului

În vizită în Mali, ministrul rus al afacerilor externe a promis să continue să susţină Bamako militar.

Șeful diplomației de la Kremlin, Serghei Lavrov, a mai propus ajutorul Federației Ruse ţărilor din Sahel şi din Golful Guineei, care luptă în prezent contra presiunii tot mai mari a grupurilor jihadiste.

Lupta Rusiei pentru cucerirea Africii

Rusia continuă să-şi avanseze pionii în Africa. Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a promis marţi, 7 februarie, ajutorul Moscovei ţărilor din Sahel şi din Golful Guineei în confruntarea cu jihadiştii, potrivit France 24.

„Lupta contra terorismului este bineînţeles de actualitate pentru ţările din regiune”, a declarat Serghei Lavrov în timpul unei vizite în Mali.

„Le vom da ajutor pentru a depăşi aceste dificultăţi. Este valabil pentru Guineea, Burkina Faso și Ciad şi în general regiunea sahelo-sahariană şi chiar ţările riverane Golfului Guineei”, a declarat el.

Serghei Lavrov vorbea într-o conferinţă de presă comună cu omologul lui din Mali, Abdoulaye Diop, în timpul unei vizite prezentate de cele două părţi ca o premieră „istorică” din partea unui şef al diplomaţiei ruse în ţara din Sahel.

 „Abordări colonialiste” și alte acuzații pentru Occident

 Vizita lui Serghei Lavrov în această ţară pradă violenţei jihadiste şi unei profunde crize multidimensionale concretizează apropierea operată de coloneii din Mali din 2021, în acelaşi timp în care rupeau alianţa militară cu Franţa şi partenerii săi.

Lavrov a promis în Mali continuarea sprijinului militar materializat în livrări de armament şi trimiterea a sute de bărbaţi descrişi, în funcţie de surse, ca instructori ai armatei ruse sau mercenari Wagner, un grup de securitate privat cu acţiuni condamnate.

El a promis un angajament rusesc sporit pe continentul confruntat, potrivit lui, cu „abordările neo-coloniale” ale occidentalilor.

„Vom aduce sprijinul nostru reglementării problemelor pe continentul african, plecăm constant de la principiul că trebuie rezolvate problemele africane cu soluţii africane”, a declarat el. (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)