Cutremurul din Turcia. Energia degajată de unda seismică echivalează cu explozia a 500 de bombe atomice. Calculele unui profesor din Iasi

Cutremurul din Turcia. Energia degajată de unda seismică echivalează cu explozia a 500 de bombe atomice. Calculele unui profesor din IasiSursa foto. Twitter

Cutremurul care a lovit Turcia și Siria, la începutul săptămânii, a degajat o energie comparabilă cu cea produsă de până la 500 de bombe atomice. Calculul a fost făcut de un profesor din Iași care a explicat, astfel, distrugerile imense provocate. Prin comparație, specialiștii au calculat că energia degajată de seismul din 1977 este echivalentă cu cea provocată de 10 bombe atomice.

Profesorul de fizică Silviu Gurlui, din Iaşi, a calculat magnitudinea cutremurelor devastatoare din Turcia şi Siria, de la începutul acestei săptămâni. El a precizat că intensitatea mișcării seismice a fost echivalentă cu cea provocată de explozia a 360 de bombe.

„Intensitatea acestui cutremur este de 360 de bombe. Astfel de fenomene ce au loc în interiorul pământului și, categoric, sunt cuplate cu atmosfera. Acolo sunt anumite răspunsuri pe care trebuie să le culegem, în atmosferă. Sunt astfel de măsurători care se pot face. Eu însumi, caut să găsesc un răspuns la ceea ce a fost acolo”, a explicat profesorul de fizică.

Profesorul Silviu Gurlui a precizat că, potrivit calculelor, energia degajată de cutremurul care a lovit Turcia este echivalentă cu cea a provocată de explozia a până la 500 de bombe atomice.

„Practic un calcul simplu arată că acolo s-a dezvoltat o energie de câteva sute de bombe atomice, 3 până la 500 de bombe atomice. Asta rezultă într-un calcul sumar o energie care s-a disipat într-o manieră extrem de puternică și violentă asupra clădirilor. Parte din clădiri n-au rezistat. Am văzut ce a fost acolo și de aici e o discuție largă și spre ceea ce avem noi aici în țară”, a mai spus profesorul de fizică Silviu Gurlui.

România se confruntă cu riscuri majore

Prin comparație, la cutremurul din 1977, care a lovit România, specialiștii au calculat că energia degajată a echivalat cu explozia a 10 bombe atomice. În circa 56 de secunde, seismul a făcut aproximativ 1.570 de victime. Cele mai multe dintre acestea, peste 1.390, au fost înregistrate în Bucureşti. Tot aici, peste 33 de clădiri mari s-au prăbuşit, majoritatea fiind amplasate în centrul oraşului.

Profesorul de fizică a explicat că și România este expusă unui risc seismic destul de mare, iar oamenii nu se grăbesc să-și asigure locuințele și să-și ia măsuri de protecție. În cazul unei calamități naturale, patru case din cinci nu ar beneficia de vreo protecție financiară.

„Ştim că avem o zonă extrem de fierbinte în zona Vrancea și cred că e un motiv în plus să ne orientăm forțele nu numai asupra clădirilor, ceea ce este foarte important, asupra unor parametri pe care putem cumva să-i detectăm din timp, cumva, să luăm niște măsuri mult mai importante”, a mai spus Silviu Gurlui la Antena 3 CNN.

Cutremurul din Turcia a provocat peste 5.000 de morți şi 24.000 de răniţi, potrivit ultimelor informații furnizate de autorități.

Ne puteți urmări și pe Google News