Rusia va rămâne o amenințare din cauza armelor nucleare
- Dosofteea Lainici
- 7 februarie 2023, 12:58
Angela Stent, născută în 1947, este unul dintre cei mai importanți experți în Rusia din Statele Unite ale Americii. Ea a lucrat în Biroul de planificarea a politicilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA și a lucrat în Consiliul Național de Informații, interfața dintre serviciile de securitate și factorii de decizie, în timpul președinției lui George W. Bush. Ea a predat ca profesor timp de mulți ani la Universitatea Georgetown, un think thank din Washington.
Continuarea războiului
Angela Stent susține că nimeni nu știe cum se va termina acest război, deoarece niciuna dintre părți nu este interesată de negocieri. Rușii cred că pot controla toată Ucraina. Iar ucrainenii nu sunt dispuși să renunțe la teritoriul pe care rușii l-au luat de la începutul războiului din 24 februarie 2022. În acest sens, suntem mai departe de un acord de pace decât oricând.
A existat un acord care a fost intermediat de Turcia în martie în care, la acel moment, rușii au convenit să se retragă, iar ucrainenii să se angajeze să nu se alăture NATO pentru garanțiile de securitate din Occident. Acordul a eșuat odată ce atrocitățile pe care rușii le-au comis la Bucha au devenit publice.
Decizia Germaniei de a furniza tancuri Leopard și de a permite altor țări să facă același lucru îmi arată că punctul de cotitură din Germania este real. Este un punct de cotitură în istoria postbelică în care Germania și-a dorit întotdeauna să fie o putere civilă. Trebuie să înțelegem că Putin nu a acceptat niciodată cu adevărat că Uniunea Sovietică s-a prăbușit. El a încercat să o anuleze de când a venit la putere în mai 2000. Uniunea Sovietică nu a fost niciodată învinsă într-un război. De aceea lui Putin îi este greu să înțeleagă de ce s-a prăbușit.
Este adevărat că Putin a fost mai interesat să exploreze legături mai strânse cu Occidentul la începutul primului său mandat. Discursul Bundestag-ului este un exemplu în acest sens, dar la fel este și sprijinul său pentru SUA după atacurile din 11 septembrie 2001. Singura problemă era că Putin se aștepta ca Occidentul să accepte că Rusia are dreptul de a stabili o sferă de influență în spațiul post-sovietic. Putin are o viziune imperială foarte veche asupra lumii, una care i-a împiedicat pe vecinii Rusiei timp de sute de ani să evolueze.
Implicarea SUA
Războiul a arătat cât de dependenți sunt încă europenii de SUA. Am avut o dezbatere teoretică de zeci de ani despre construirea propriei armate puternice și a unei structuri de securitate funcționale. Acest lucru ar necesita ca statele să se unească și să ia măsurile necesare. Însă proiectul european a avut succes atât de mult timp pentru că majoritatea țărilor, cu puține excepții, au cheltuit atât de mulți bani pentru bunăstare și mai puțin pentru apărare. Atâta timp cât acesta este cazul, ei vor continua să depindă de SUA.
Mă tem că, atâta timp cât Rusia are 6.000 de focoase nucleare și oameni precum Putin care conduc, Federația Rusă va rămâne o amenințare pentru vecinii săi. Cred că Vladimir Putin este capabil să folosească arme nucleare. Întrebarea este ce ar câștiga din asta? Folosirea unei bombe nu i-ar oferi niciun câștig și ar avea ca rezultat o contrareacție puternică din partea armatei americane, potrivit Der Spiegel.