Medicii nu vor mai putea ascunde familiilor tratamentul pacienților morți. Legea s-ar putea schimba, după ce Avocatul Poporului s-a sesizat
- Adriana Popescu
- 2 februarie 2023, 17:43
Rudelor unui pacient ar urma să aibă dreptul la informații medicale despre diagnosticul și tratamentul administrat persoanei decedate. Ministerul Sănătății ar urma să schimbe legea, asta după ce Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu.
Totul a început după ce o mamă nu a putut obține informații despre fiul ei mort deoarece acesta nu apucase să-și dea acordul ca datele să fie divulgate. Fără acest acord, potrivit legii, rudele nu pot afla nimic despre problemele medicale, diagnosticul și tratamentul administrat persoanei decedate.
Avocatul Poporului: „Este vorba de un pacient care a fost în imposibilitate absolută de a exprima vreo opțiune ”
Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Braşov, s-a sesizat din oficiu în urma cazului menționat mai sus.
„Ne-au fost aduse în atenție inclusiv cazuri în care persoanele internate au decedat fără ca aparținătorii lor să poată lua legătura cu ei sau să obțină informații privind starea lor de sănătate. În data de 6 iunie 2022, o petentă s-a prezentat la Biroul Teritorial Brașov și ne-a expus faptul că a solicitat unității sanitare, Spitalul Județean de Urgență Dr. Fogolyan Kristof din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, comunicarea tratamentului administrat fiului său, a diagnosticului, copia Foii de Observație, însă i s-a refuzat comunicarea datelor, respectiv eliberarea documentelor medicale, în lipsa consimțământului exprimat explicit de fiul său. Fiul petentei a fost implicat într-un accident, pe raza comunei Micfalău, județul Covasna, accident în urma căruia a ajuns în stare gravă la spital, ulterior, în aceeași zi, decedând. Este vorba de un pacient care a fost în imposibilitate absolută de a exprima vreo opțiune cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin la datele sale legate de diagnostic, tratament etc”
Legea s-ar putea schimba
Potrivit legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului prevede la art. 21-22 că toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia cu excepția cazului în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.
Recomandarea Avocatului Poporului este următoarea: „Nr. 171 din 14 decembrie 2022, prin care a solicitat ministrului sănătății să dispună luarea măsurilor legale care se impun pentru modificarea cadrului legal existent, prin inserarea unei excepții de la dispozițiile art. 22 din Legea nr. 46/2003, excepție care să reglementeze situația în care un pacient ajunge în unitatea sanitară într-o stare de imposibilitate absolută de a-și exprima consimțământul/acordul cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii sale, cât şi după deces, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie”, se arată în document.
Nota formulată de Avocatul Poporului a fost aprobată. Astfel se s-a realizat un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului de completare a Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului. Mai mult, Direcția Generală Asistență Medicală din cadrul Ministerului Sănătății a inițiat și a introdus pe circuitul intern de avizare proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului de completare a Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului.