Scandal între Ucraina şi Croația. Kievul reacționează după declarația lui Milanovic despre Crimeea: „Este inacceptabil”

Scandal între Ucraina şi Croația. Kievul reacționează după declarația lui Milanovic despre Crimeea: „Este inacceptabil” Sursa foto: EVZ

Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, nu va mai fi niciodată parte a Ucrainei, a declarat luni președintele croat Zoran Milanovic. Ministerul ucrainean de Externe a reacționat imediat spunând că „acest comentariu este inacceptabil”.

Crimeea nu va mai face niciodată parte din Ucraina”, a declarat luni președintele croat Zoran Milanovic în timpul unor observații în care își detalia obiecția ca Zagrebul să ofere ajutor militar Kievului.

Ministerul ucrainean de Externe l-a criticat marți pe președintele croat Zoran Milanovic pentru că a declarat că peninsula Crimeea nu va reveni niciodată în mâinile Ucrainei. Autoritățile din Ucraina au calificat comentariul drept „inacceptabil”.

Ucraina îl critică pe Zoran Milanovic cu privire la comentariile despre Crimeea

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleh Nikolenko, a scris pe social media: „Considerăm inacceptabile declarațiile președintelui Croației, care a pus sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei”. Postarea a fost ca răspuns la un comentariu al lui Milanovic cu o zi mai devreme că este destul de „clar”,  Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, „nu va mai face niciodată parte din Ucraina”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceeași declarație, Nikolenko a mulțumit guvernului și poporului croat pentru sprijinul Ucrainei după invazia Rusiei din februarie anul trecut. Premierul croat Andrej Plenkovic și-a exprimat deschis sprijinul pentru Ucraina: „Apreciem foarte mult și mulțumim guvernului Croației și poporului croat pentru sprijinul ferm acordat ucrainenilor în lupta împotriva agresiunii ruse”, a scris Nikolenko.

„Merită să ne gândim dacă Zoran Milanovic ar fi putut deveni președinte al țării sale cu o asemenea retorică în anii 1990, când Croația lupta pentru independență? . Permiteţi-mi să vă reamintesc că Croaţia ar fi putut pierde o treime din pământul său din cauza agresiunii străine. Cu toate acestea, datorită luptei eroice, croații au reuşit să apere suveranitatea statului lor”, a subliniat Nikolenko.

Zoran Milanovic este un critic vocal al politicii occidentale

Un critic vocal al politicii occidentale în Ucraina, Milanovic a spus că nu vrea ca țara sa, cel mai nou stat membru al UE, să se confrunte cu ceea ce el a numit consecințe potențial dezastruoase a războiului din Ucraina.

Milanovic spune că ajutorul militar occidental este profund imoral. Ceea ce face Occidentul în privința Ucrainei „este profund imoral pentru că nu există o soluție (la război)”, a declarat Zoran Milanovic reporterilor în timpul unei vizite la cazărmi militare din orașul Petrinja din est, referindu-se la sprijinul militar occidental pentru Kiev.

El a adăugat că sosirea tancurilor germane în Ucraina nu va face decât să apropie Rusia de China. De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va recuceri Crimeea, capturată și anexată de Rusia în 2014, într-o mișcare nerecunoscută de majoritatea celorlalte țări, potrivit reuters.com.