Decretul lui Vladimir Putin intră în vigoare. Toate mașinile vor fi controlate. Ce se urmărește cu aceste măsuri drastice
- Antonia Hendrik
- 31 ianuarie 2023, 23:53
Rusia va începe verificările pentru depistarea armelor şi explozibililor în maşini în regiunile ţării cu un nivel ridicat de amenințare teroristă, potrivit unui decret semnat de Vladimir Putin şi publicat marţi.
Vladimir Putin a ordonat prin decret verificarea mașinilor pentru depistarea armelor şi explozibililor, în regiunile din Rusia cu un nivel ridicat de ameninţare teroristă. Decretul, publicat pe portalul legislativ al guvernului, spunea că „vehiculele care folosesc mijloace tehnice de detectare a armelor și explozivilor” vor începe controlul în regiunile în care „a fost confirmat un nivel de amenințare teroristă”.
Rusia consideră Ucraina o amenințare teroristă de nivel „galben”
Guvernul rus a desemnat încă de la începutul conflictului din Ucraina o amenințare teroristă de nivel „galben”, care corespunde informațiilor confirmate despre un act terorist planificat, într-un număr de regiuni care se învecinează cu Ucraina sau se află în apropiere.
Oficialii ruși au descris în mod repetat atacurile de artilerie și aeriene împotriva teritoriului rus drept „terorism” din partea Ucrainei. În mod tradițional, Kievul nu a confirmat și nici nu a negat rolul său în atacurile pe teritoriul Rusiei.
Documentul, care a fost făcut public pe site-ul Executivului, spune că „inspecţiile vehiculelor cu ajutorul mijloacelor tehnice de detectare a armelor şi explozibililor” vor începe în regiunile în care „a fost confirmat un nivel de ameninţare teroristă”.
Vladimir Putin vrea noi centre de antrenament militar
Vladimir Putin a cerut marţi Guvernului rus să negocieze înființarea unor centre de antrenament militare comune cu Belarusul, vecinul şi unul dintre puţinii aliaţi ai Moscovei în regiune în ofensiva militară rusă în Ucraina.
Liderul de la Kremlin îi însărcinează printr-un decret pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu şi pe cel de Externe, Serghei Lavrov, să negocieze cu Minskul înfiinţarea unor asemenea centre, fără să facă alte precizări.
Belarusul, un aliat al Rusiei, este folosit ca bază din spatele frontului în ofensiva militară rusă în Ucraina, de la 24 februarie 2022, însă armata belarusă s-a abţinut până în prezent să participe la confruntări armate pe teritoriul Ucrainei.
Cele două ţări efectuează în permanenţă exerciţii militare de amploare, alimentând speculaţii potrivit cărora armata rusă ar putea să lanseze un asalt în Ucraina, informează Reuters.