Calendar Ortodox, 28 ianuarie. Sfântul Cuvios Efrem Sirul, unul dintre cei mai mari imnografi

Calendar Ortodox, 28 ianuarie. Sfântul Cuvios Efrem Sirul, unul dintre cei mai mari imnografi

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi, 28 ianuarie, pe Sfântul Cuvios Efrem Sirul, supranumit și „Harpa Duhului”. De-a lungul vieții sale, Sfântul a compus și a lăsat drept moștenire duhovnicească o serie de imnuri teologice.

Calendar creștin ortodox, 28 ianuarie. Sfântul Cuvios Efrem Sirul s-a născut în jurul anului 306, în orașul Nisibe, actualul Nusaybin, la granița cu Siria. Potrivit dovezilor adunate, acesta provenea dintr-o familie creștină.

În Nisibe își aveau originea multe religii considerat păgâne, iar la vremea respectivă, zona era dominată de puternice tensiuni religioase și politice. Sfântul Efrem Sirul a fost crescut sub îndrumarea Sfântului Iacob, care a fost ales în 308 ca primul episcop de Nisibe. Sfântul Iacob este cunoscut ca unul din participanții la Primul Sinod Ecumenic din 325.

Efrem, considerat fondatorul Școlii din Nisibe

Sfântul Efrem Sirul l-a avut ca profesor pe Sfântul Iacob, iar ca parte a activității sale educative a început să compună imnuri și să scrie comentarii biblice. Efrem este considerat fondatorul Școlii din Nisibe, care în secolele următoare a fost centrul învățăturilor Bisericii Asiriene a Răsăritului.

După ce orașul scapă de trei asedii ale perșilor (Sfântul Efrem punându-le pe seama rugăciunilor Sfântului Iacob), împăratul Iulian Apostatul, în urma unei campanii militare dezastruoase, este silit să încheie o pace prin care cedează Nisibisul perșilor. Sfântul Efrem se refugiază astfel în Edessa, unde și moare în 373 sau 379, după ce într-o călătorie la Cezareea Capadociei se întâlnește cu Sfântul Vasile cel Mare.

La moartea sa, Sfântul Efrem a fost înconjurat de călugări și pustnici, veniți din mănăstiri și peșteri. A lăsat în urma lui un testament ce vrea să fie îngropat fără fast, în cimitirul săracilor, iar în loc de flori și miresme, să i se ofere rugăciuni.

Mănăstirea Sfântul Efrem Sirul este o mănăstire ortodoxă aflată la doar doi kilometri nord-vest de localitatea Kontariotissa, în regiunea Pieria (Olimp), din Grecia. Acolo, se află și astăzi mâna dreaptă a Sfântului Efrem, potrivit pravila.ro.

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (o metanie)

Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. (o metanie)

Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin. (o metanie)

Și după rugăciunea aceasta, se zic aceste patru stihuri, iarăși în trei stări, cu 12 închinăciuni:

Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului. (o închinăciune)

Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul. (o închinăciune)

Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă. (o închinăciune)

Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă. (o închinăciune)

Și pe urmă, iarăși rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, toată, cu două închinăciuni, și la sfârșit cu o metanie mare: Doamne și Stăpânul vieții mele. Amin!”