O firmă controlată de Ioan Niculae a pierdut procesul cu ANAF. Omul de afaceri a rămas fără 20 de milioane de lei

O firmă controlată de Ioan Niculae a pierdut procesul cu ANAF. Omul de afaceri a rămas fără 20 de milioane de lei Ioan Niculae. Sursa foto: Arhiva EVZ

Înalta Curte de Casație și Justiție a luat o hotărâre în cazul procesului pe care firma lui Ioan Niculae, Bio Fuel Energy SRL îl avea cu ANAF. Omul de afaceri pierde o sumă mare de bani după decizia instanței.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis să admită recursurile formulate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili în cazul unei firme deținute de Ioan Niculae. Instanța a respins cererea formulată de Bio Fuel Energy S.R.L. împotriva celor două instituții ca fiind neîntemeiată.

Decizia ÎCCJ este definitivă. Bio Fuel Energy SRL din Zimnicea a contestat decizia de impunere a ANAF din 19.09.2017 a unor obligații fiscale suplimentare. Este vorba accize în valoare de 10.591.844 lei, dobânzi/majorări de întârziere în sumă de 4.175.542 lei și penalități de întârziere în sumă de 1.530.164 lei.

Toate aceste sume au fost stabilite de instituție de administrare fiscală drept acciză alcool etilic pentru diferențe cantitative în minus de 288.746,97 litri alcool etilic bioethanol, precum și TVA presupus a fi datorat pentru acele cantități. Printr-o decizie din 2018 s-a respins contestația formulată de firma lui Ioan Niculae ca fiind una neîntemeiată, iar omul de afaceri a pierdut suma totală de 18.318.333 lei.

Cu ce se ocupă firma Bio Fuel Energy SRL din Zimnicea

Bio Ful Energy SRL din Zimnocea a fost înființată în 2007 și principala sa activitate era produdcerea și comercializarea biocombustibililor ecologici de tipul bioetanolului. Cifra de afaceri raportată în 2012 a fost de 290 de milioane de lei și avea 373 de angajați. Situația s-a schimbat nouă ani mai târziu. Cifra de afaceri înregistrată în 2021 era de 12.000 de lei, iar firma nu mai avea niciun angajat.

Firma face parte din grupul de firme Interagro care își desfășoară activitatea în industria chimică și în agricultură. Patronul Interagro, Ioan Niculae, a spus, în 2009, că a finalizat investiția în ceea ce privește prima rafiărie de bioetanol din sud-estul Europei. Suma totală pentru această investiție s-a ridicat la valoarea de 100 de milioane de euro. Omul de afaceri a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală, în 2021, dar a executat doar 15 luni din pedeapsă, potrivit Justnews.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News