ANAF schimbă iarăși formularul Declarației 112. Totul, pentru impozitul pe echivalentul a 33 de euro lunar

ANAF schimbă iarăși formularul Declarației 112. Totul, pentru impozitul pe echivalentul a 33 de euro lunarSursa foto: Arhiva EVZ

ANAF a anunțat că va modifica formularul Declarației 112 pentru a introduce și posibilitatea acordării de abonamente pentru activități sportive. Angajatorii pot oferi din 2023 această facilitate salariaților, iar sumele nu vor fi impozitate. Dar suma maximă care poate fi dedusă este de doar 400 de euro pe an, adică circa 33 de euro lunar.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va modifica formularul Declarației 112 pentru a introduce o nouă facilitate ce poate fi acordată angajaților din România. Aceștia pot beneficia de un abonament pentru activități sportive în valoare de maxim 400 de euro pe an. Aceste sume sunt scutite de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale.

Potrivit legislației din România, angajații pot beneficia de bonusuri lunare neimpozabile cu condiția ca aceastea să nu depășească 33% din salariu. De exemplu, în cazul unui angajat care are salariul minim brut, adică 3.000 de lei pe lună, bonurile nu vor putea depăși 990 de lei pe lună, scrie hotnews.ro.

O nouă facilitate

Legea prin care toți salariații din România vor putea beneficia de abonamente pentru practicarea sportului, plătite de angajator a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis luna aceasta. Valoarea acestora este maxim 400 de euro pe an pentru fiecare angajat. Aceste sume vor fi înregistrate în contabilitate ca și cheltuieli.

Mai exact, toți salariații care merg la sală, la un bazin de înot, închiriază un teren de tenis sau practică un sport de echipă, în cadrul unui club de amatori pot beneficia de această lege. Angajatorul le va putea plăti abonamentul. Legea se aplică și în cazul anumitor proceduri de recuperare medicală care includ activități sportive care nu sunt gratuite.

Alte beneficii

Potrivit legislației în vigoare, angajatorii pot acorda și alte bonusuri și facilități cu condiți ca sumele să nu depășească 33% din salariul lunar al angajatului. Printre acestea se numără: tichetele cadou cu ocazia sărbătorilor (maxim 150 de lei), contravaloarea serviciilor turistice (cazare și transport), asigurări de sănătate private sau pensii facultative (maxim 400 de euro pe an), decontarea navetei la serviciu dacă nu există un mijloc de transport în comun, dar și ajutoare de înmormântare sau diferite sume pe bani pentru achiziționarea unor dispozive medicale. Niciunul dintre aceste beneficii nu se impozitează.