Nasa și Pentagonul speră să ajungă cât mai repede pe Marte. Când se preconizează explorarea Planetei Roșii
- Maria Pană
- 25 ianuarie 2023, 13:27
Statele Unite ale Americii au anunțat că până în 2027 intenţionează să testeze un motor de navă spaţială alimentat prin fisiune nucleară.
Proiectul face parte din inițiativele NASA de a găsi metode mai eficiente de a trimite astronauţi pe Marte, în viitor. Şeful agenţiei spaţiale americane, Bill Nelson, a declarat că în acest sens s-a extins parteneriatul. Parctic a încheiat un acord cu agenţia de cercetare a armatei americane, DARPA, pentru "a dezvolta o tehnologie avansată de propulsie termică nucleară”, astfel încât acest motor să poată fi lansat până în 2027.
"Cu ajutorul acestei tehnologii, astronauţii ar putea călători spre şi dinspre spaţiul cosmic mai repede ca niciodată - o capacitate majoră pentru a pregăti misiunile cu echipaj uman pe Marte", a declarat Nelson, citat într-un comunicat al NASA. O rachetă nucleară termică ar putea fi de trei până la patru ori mai eficientă decât rachetele alimentate în mod convenţional şi ar reduce timpul de călătorie, un element cheie pentru a ajunge pe planeta roşie. Proiectul este menit să dezvolte un sistem de propulsie de pionierat pentru călătoriile spaţiale, mult diferit de sistemele chimice predominante de la începutul erei moderne a rachetelor, în urmă cu aproape un secol. "Utilizarea unei rachete nucleare termice permite un timp de tranzit mai rapid, reducând riscurile pentru astronauţi", arată NASA. "DARPA şi NASA au o lungă istorie de colaborări de succes", a declarat directoarea agenţiei de cercetare militară, Stefanie Tompkins, menţionând ca exemplu racheta Saturn V, care a trimis misiunile Apollo pe Lună. Dezvoltarea acestui nou tip de lansator "va fi crucială pentru a transporta mai rapid şi mai eficient materiale pe Lună şi, în cele din urmă, oameni pe Marte", a adăugat ea. NASA a efectuat teste cu o rachetă nucleară în urmă cu mai bine de 50 de ani, dar proiectul a fost oprit din cauza reducerilor bugetare şi a tensiunilor din timpul Războiului Rece.