De ce unii răcesc mai des și fac forme mai grave de boală. Cauzele răcelilor frecvente

De ce unii răcesc mai des și fac forme mai grave de boală. Cauzele răcelilor frecventeGripa face ravagii în România. Mulți ajung la spital în stare gravă. Sursa: Arhiva EVZ

După cum se dovedește, unii oameni răcesc mai ușor și mai des decât alții. De exemplu, dacă te trezești cu simptome clasice de răceală, cum ar fi nasul înfundat și durerea în gât de mai multe ori pe an, nu intra în panică, medicii explică ce trebuie să faceți pentru a vă întări imunitatea.

„Există oameni care sunt bolnavi pe tot parcursul sezonului de răceală și gripă și alți oameni care nu sunt atinși de aceste boli”, spune  dr. Otto Yang, profesor de microbiologie, imunologie și genetică moleculară la David Geffen School.

Numărul exact de răceli într-un an depinde de o mulțime de factori individuali, inclusiv de vârstă și de cât de des ești expus la boli în viața ta de zi cu zi.  Pentru aceasta există câteva modalități simple de a preveni răceala și de a rămâne mai sănătoși în acest sezon de răceală și gripă.

Sunt oameni la 35-40 de ani, care vin la pneumolog de mai multe ori pe an

După ce sunteți expus la un anumit agent patogen, sistemul dumneavoastră imunitar individual determină dacă vă îmbolnăviți sau nu. Sistemul imunitar este extrem de complex, iar micile variații, defecte și diferențe genetice între oameni pot juca toate un rol în a determina dacă vă îmbolnăviți și cât de bolnav vă îmbolnăviți, a mai explicat profesorul.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, spune că orice infecție respiratorie are o consecință asupra aparatului respirator. Sunt oameni la 35-40 de ani, care vin la pneumolog d emai multe ori pe an pentru că tușesc, expectorează.

„Acesta este o boală care apare în urma acestor infecții respiratorii. Bronșiectaziile sunt dilatații ale bronhiilor, în care peretele bronhiilor este deformat, bronhiile arată precum șoselele noastre pline de gropi, în care se acumulează mucus și persoana respectivă este predispusă să facă mai frecvent infecții respiratorii”.

De ce însă unii dintre noi răcesc mai des și fac forme mai severe?

Virusul respirator intrat în mucoasa nasului întâlnește mucusul. Dar și imunoglobulinele A. Fac parte din imunitatea înnăscută. Infecțiile vor avea forme mai severe pentru cei cu boli autoimune.

Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: „Dacă avem o imunitate înnăscută la nivelul mucoaselor, putem fi scutiți de îmbolnăvire, fără să știm a ne-am întâlnit cu un anumit agent infecțios”.

Virusurile. Dacă trec de prima barieră, intră în celule. Și se multiplică. Celulele infectate le apără pe cele vecine. Produc o substanță numită interferon. Dacă aveți o boala autoimună, e posibil să dezvoltați anticorpi antiinterferon, așadar infecțiile vor avea forme severe. Al doilea tip de imunitate, celulară, intră în luptă. Aceasta ne face să credem că ne-am vindecat singuri de o răceală în 7 zile. Complicatele procese imunitare sunt reglate de vitamina D.

Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: „Celulele musculare produc o miokină, reduce inflamația, are efect antiinflamator, trebuie să avem activitate fizică. Pentru această aparare antiinfecțioasa și reducerea fondului inflamator”.

Vârsta, un factor determinant

Vârsta contează foarte mult când vine vorba de frecvența răcelilor: tipul de expunere pe care îl are un preșcolar este foarte diferit de cel al unui student. La fel de diferită este şi expunerea unui adult care lucrează într-un birou cu mai multe persoane sau e singur.

„Preșcolarii sunt cei mai expuși riscului, deoarece se află într-o zonă aglomerată cu o grămadă de alți copii și niciunul dintre ei nu are o igienă foarte bună ”, a spus dr. Frank Esper, specialist în boli infecțioase pediatrice la Clinica Cleveland, potrivit today.com.

Ne puteți urmări și pe Google News