ICCJ a cerut Parchetului General să finalizeze dosarul lui Kovesi până la 1 iunie
- Mădălina Dinu
- 18 ianuarie 2023, 14:25
Șefa Parchetului European a inițiat o nouă acțiune în instanță la Înalta Curte de Casație și Justiție, cerând judecătorilor să oblige procurorii Parchetului General să finalizeze dosarul deschis pe numele ei de Secția specială în urmă cu patru ani.
Procurorii Parchetului General au termen până la 1 iunie pentru a finaliza ancheta în dosarul în care Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub acuzare de Secția Specială în legătură cu aducerea în țară a fostului director al FNI Nicolae Popa.
Kovesi se plânge de faptul că are trei hotărâri ale Instanţei supreme prin care procurorii sunt obligaţi să finalizeze ancheta însă fără niciun rezultat. Este vorba despre dosarul început în 2018 de către Adina Florea care a pus-o sub acuzare pe Laura Codruţa Kovesi, la acea vreme procuror-şef al DNA, pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI, Nicolae Popa.
„În temeiul art. 488/6 alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de petenta Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 2505/P/2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Stabileşte termen la data de 01 iunie 2023 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului penal", a decis Instanţa supremă, potrivit Agerpres.
Anchetă deschisă în urma plângerii depuse de Sebastian Ghiță
Ancheta a fost dechisă în urma unei plângeri depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia. Acesta susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-ar fi cerut să achite peste 200.000 de lei pentru aducerea în ţară, cu un avion, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.
Conform actului de acuzare, în anul 2011, pe vremea când era procuror general, Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa. Acesta din urmă fugise din ţară, pentru a scăpa de condamnarea de 15 ani închisoare primită în dosarul prăbuşirii FNI, fiind localizat în Jakarta, în Indonezia.
Banii primiţi de la Sebastian Ghiţă ar fi fost folosiţi pentru plata cheltuielilor de transport cu avionul trimis în Indonezia, Nicolae Popa fiind adus în ţară de poliţişti şi un ofiţer SRI. De asemenea, Adina Florea o acuza pe Kovesi de mărturie mincinoasă, deoarece aceasta ar fi declarat, în aprilie 2017, când a fost audiată la Parchetul General, că nu s-a întâlnit niciodată într-un cadru privat cu Sebastian Ghiţă, deşi în presă au apărut imagini cu cei doi la o cramă deţinută de omul de afaceri.
Ulterior, în martie 2019, Florea a plasat-o pe Kovesi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu interdicţia de a părăsi România. Kovesi a contestat controlul judiciar în instanţă, iar în aprilie 2019 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a revocat măsura dispusă de Adina Florea.