Putin, în luptă cu Satana

Putin, în luptă cu Satana Sursa: Arhiva EVZ

Cu imaginea afectată de un șir de înfrângeri sângeroase, președintele Putin încearcă să-și refacă credibilitatea, confiscând ce a mai rămas din aura mistică a Imperiului Țarist.

Fundul sacului

Acum o lună a avut loc, la Moscova, o ședință cu scântei, prezidată de președintele Putin. Cu acel prilej, șeful Înzestrării, consilier de Stat Timur Ivanov, și șeful Logisticii, generalul  Zabit Heirbekov, i-au prezentat situația actuală a Armatei ruse. Adică, exact ce scriam eu la 7 septembrie 2022: „...din cele 10 milioane de proiectile care le-au fost livrate, batalioanele angajate în Ucraina mai au, după 200 de zile de luptă, circa 3 milioane de lovituri – de ajuns pentru încă trei luni. Din decembrie, nu se știe ce va mai fi!” Singura deosebire: cei doi au raportat că proiectilele de artilerie se vor isprăvi nu în decembrie, ci în primele zile din ianuarie. Din acea clipă volumul de foc de artilerie va scădea cu trei sferturi: nemaiexistând stocuri, ce se fabrică azi se trage mâine. Ceea ce s-a și întâmplat.

Pentru realizarea scopurilor sale pe câmpul de luptă, un comandant are la dispoziție fie manevra de forțe, fie manevra de foc. În vară, neputând acoperi cu efective cei 1300 km. de front, armata rusă a apelat la folosirea masivă a artileriei: 40 – 50.000 de proiectile pe zi. Acum, președintele Putin se vede nevoit să renunțe și la această tactică. În schimb le-a declarat liderilor militari că va mobiliza 12 contingente de recruți. Așa cum explică șefului Comisiei pentru apărare din Dumă, Andrei Kartapolov, vor fi recrutați tinerii de la 18 la 30 de ani. Noua strategie reia practica ”valurilor umane” din primul război mondial: conform istoricului militar britanic Chris Owen, cucerirea orășelului Soledar a costat Rusia 5.000 de morți și 15.000 de răniți – dublul populației de odinioară a localității!

Ne puteți urmări și pe Google News

În medii bine informate se comentează că șeful Marelui Stat Major rus, generalul Gherasimov, a încercat să-i explice domnului Putin că 12 contingente înseamnă peste 200.000 de recruți, adică 95 de regimente mecanizate. Înainte de a fi aruncate pe front, aceste regimente trebuie dotate. Conform baremurilor, asta înseamnă 2.945 tancuri, 9.690 mașini de luptă a infanteriei și TAB-uri. În cursul anului 2022, lucrând în regim de pace, industria militară rusă a livrat 500 de blindate noi sau modernizate. Lucrând în regim de război, aceeași industrie va livra în următoarele șase luni 450 de blindate noi, din care circa 200 tancuri. În acest ritm, dotarea cu tancuri a 95 de regimente va dura 6 ani, iar dotarea cu mașini de luptă, 20 de ani. Ca atare, noul val de mobilizare este un nonsens.

Președintele s-a făcut că nu aude, dar atunci a luat decizia să-i acorde gl. Gherasimov comanda supremă în Ucraina. Un cadou otrăvit: Gherasimov va rămâne la Moscova, la Marele Stat Major, și va trebui să conducă operațiunile din Ucraina prin cei doi adjuncți ai săi de pe front, Prigojin și Surovikin, dușmanii săi personali. E rețeta pentru un dezastru.

Seria neagră

În zilele care au urmat, domnul Putin a primit noi și noi vești proaste. Cu prilejul bilanțului fianciar anual, Guvernul l-a anunțat că pentru 2022 deficitul bugetar a fost de 47 miliarde de dolari, situație care nu s-a mai înregistrat decât o dată, în toiul epidemiei de COVID. Iar după interzicerea de către Uniunea Europeană a importurilor maritime de ţiţei rusesc şi odată cu plafonarea preţului de către G-7, deficitul va avea tendința să se dubleze, adâncindu-se cu 170 milioane USD pe zi și atingând, în 2023, 100 de miliarde de dolari.

A urmat ședința de Guvern consacrată perspectivelor economice ale anului 2023. Vladimir Putin l-a întrebat pe vicepremierul Denis Manturov care e stadiul mobilizării de război a industriei, în special a celei aviatice. Fiindcă în lipsă de obuze, se poate pisa Ucraina și cu bombe, numai să fie avioane disponibile.  Manturov, care este și ministrul al Economiei și Comerțului, a încercat să-l mintă în față, insistând că a emis comenzi pentru avioanele necesare. Dar președintele i-a tăiat-o scurt: „Denis, nu există niciun contract. Îți spun. Unde o să ajungem? De ce faci pe prostul? Hai să încheiem ședința acum.”

Dar chiar, unde o să ajungă Rusia în 2023? Păi dacă ar fi să ne luăm după o publicație influentă, Politico, și după experții de la Jamestown Foundation „Dezmembrarea Federației Ruse va constitui a treia etapă a colapsului imperial, după destrămarea blocului sovietic și colapsul URSS la începutul anilor ’90. ” De aceeași părere e și respectabila publicație Foreign Policy: „singurul scenariu care merită atenție este dezintegrarea controlului centralizat și prăbușirea federației.” Iar după The Financial Times, chiar și conducerea politică și economică a Chinei „percepe acum probabilitatea ca Rusia să nu reușească să se impună împotriva Ucrainei și să iasă din conflict ca o putere minoră”.

Moaștele Imperiului

Președintele Putin are însă un alt punct de vedere. Dânsul a hotărât să întâmpine Crăciunul, după calendarul iulian, în Catedrala Bunei Vestiri din Kremlin. Sunt uneori amuzante comentariile presei străine despre Rusia: ai impresia că mulți habar n-au despre ce scriu. Spre exemplu, acum câteva zile, tabloidele britanice titrau: ”Vladimir Putin a participat, singur în biserică, la slujba de Crăciun”. Dar să analizăm mai atent situația.

Ianuarie 2023: Vladimir Putin e în Catedrala Bunei Vestiri – cea în care, în ianuarie 1547, a fost încoronat primul Țar, Ivan cel Groaznic, întemeietorul Imperiului. Toți Țarii moscoviți au fost botezați și s-au căsătorit aici. Iar președintele stă în fața icoanei Mântuitorului în Slavă, pictată de Teofan Grecul – al cărui ucenic a fost Andrei Rubliov.

Locul acela, din fața icoanei, e rezervat Țarului: imediat în spate se zărește un scaun jos, acoperit cu catifea purpurie: káthisma. Însuși Ivan cel Groaznic a pus să fie făcut acel jilț: e o copie după Cathedra Petri, jilțul Sfântului Petru, care se păstrează la Vatican. Iar perna de purpură e însemnul Împăraților Bizanțului. Obiectul proclamă natura Imperiului Rus: A Treia Romă. Fiindcă Țar înseamnă Caesar. După cezarii Romei și Bizanțului, Țarul Rusiei e farul călăuzitor al lumii. Iar káthisma este locul unde numai Țarul are dreptul să stea: drept în fața Mântuitorului în Slavă. De aceea, Țarului i se mai spune și Kátechon – adică, cel care are dreptul să se așeze pe káthisma, acela fiind locul său rânduit în Biserică.

Toată această simbolistică ne este străină – dar ea are rezonanțe profunde, mistice în sufletul poporului rus. Și exact pe asta contează domnul Putin! Cel mai calificat să ne explice situația este filosoful Alexandr Dughin, aflat sub sancțiunile Uniunii Europene întrucât „a oferit baza teologică pentru intervenția militară rusă”. Și zice Alexandr Gelievici: „Termenul Kátechon este preluat din Epistola a doua a Sfântului Pavel către tesaloniceni în care (...) se spune că Diavolul nu va învinge, atâta timp cât Cel Care Stăpânește Lumea este prezent... Tradițiile catolice și ortodoxe au aplicat această idee figurii Împăratului, Kátechon... Prin urmare, Împăratul - Kátechon nu este numai lider politic, ci o figură sacră: e adversarul Antihristului... Este misiunea Kátechonului să-l împiedice pe Diavol, pe Antihrist, să monopolizeze toată puterea temporală  de pe pământ. Kátechonul este cel care ține în mâini destinul lumii, care face lumea să existe și o împiedică să se scufunde în neant. El luptă împotriva Antihristului, care ar dori să domnească fără limitări asupra umanității, prin semănarea haosului.”

Stând pe káthisma, în fața lui Hristos în Slavă, col. (KGB) r. Vladimir Vladimirovici Putin își asumă rolul mistic de Kátechon, de Țar: nu numai un lider politic, ci o figură ”sacră”, care conduce lupta poporului ”pravoslavnic” împotriva Antihristului, împotriva Occidentului.

”Desatanizarea”

Încă din toamnă, Rusia a fost pregătită propagandistic pas cu pas să accepte asumarea de către președintele Putin a „misiunii kátechonice a Imperiului tradițional”, cum se exprimă Dughin. Adică, misiunea de luptător împotriva Antihristului, identificat cu ”Occidentul colectiv”. În cursul lunii octombrie 2022, simultan cu înfrângerea de la Herson și cu primul val de mobilizare, propaganda rusă a început să agite ideea „desatanizării” Ucrainei. 

Astfel, liderul cecen Ramzan Kadîrov aprecia că  „În Occident, satanismul lucrează în mod deschis împotriva Rusiei. Democrația satanistă este atunci când drepturile ateilor sunt protejate, dar credincioșii sunt insultați.... Europenii consideră că democrația asta ar fi  modernă, civilizată.... Eu o văd ca degradare și satanism. Și aș prefera să o tai din rădăcină decât să permit ca această grozăvie să ne cuprindă patria.  Jihad! Să-i distrugem pe acești Șaitani (diavoli), oriunde s-ar afla și oricât de bine s-ar ascunde!”

Noua lozincă a fost imediat oficializată de Alexei Pavlov, secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, care la 25 octombrie susținea că „Biserica Satanei, cult oficial în Statele Unite, se răspândește pe teritoriul Ucrainei”. De aceea,  „continuând operațiunea militară specială, devine din ce în ce mai urgent să realizăm și desatanizarea Ucrainei sau, așa cum a spus liderul Republicii Cecene Ramzan Kadîrov, desatanizarea completă”. Iar după câteva zile, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, relua tema: „Ascultăm cuvintele Creatorului în inimile noastre și ne supunem lor. Aceste cuvinte ne dau scopul nostru sfânt. Scopul de a-l opri pe conducătorul suprem al Iadului, indiferent de numele pe care l-ar folosi - Satana, Lucifer sau Iblis.”

Iar acum a apărut și cel care va conduce războiul ”poporului pravoslavnic” împotriva Occidentului satanic: Kátechonul KGB, Vladimir Putin. Venit pentru a-și asuma „misiunea Împăratului: să-l împiedice pe Antihrist să monopolizeze toată puterea temporală.”

În noul context mistic al războiului, televiziunile din Rusia au început difuzarea unui filmuleț grăitor, în care un călugăr ”pravoslavnic” îi învață de militarii ruși cum se încarcă ”creștinește” kalașnikovul:  „Ceea ce vedem acum este în esență un război spiritual: Antihristul înaintează împotriva sfântului popor rus, a Credinței Pravoslavnice. Aș vrea să vă învăț cum să încărcați corect muniția. Pentru ca un glonț să distrugă inamicul, să intre în țintă, nu în nimic sau în aer, asta ne învață [Sfinții] Părinți: când luați glonțul spuneți următoarele cuvinte – Sfântă Maică a lui Dumnezeu, salvează-ne! Sfinte Părinte Nicolae, roagă-te la Dumnezeu pentru noi! Sfinte Țarule Nicolae al II-lea, roagă-te la Dumnezeu pentru noi!”  E de presupus că, în curând, la această rugăciune se va adăuga și „Sfinte Țarule Vladimir Vladimirovici,  roagă-te la Dumnezeu pentru noi!” 

Cruciada contra Occidentului

Deîndată ce domnul Putin s-a proclamat în mod simbolic Kátechon, acceptând misiunea sfântă de „campion al luptei contra Antihristului”, soarta războiului s-a schimbat. Dumnezeu Însuși a trecut de partea Rusiei, astfel încât, după șase luni de înfrângeri, Armata rusă a înregistrat o primă victorie: cucerirea orășelului Soledar. Nu contează că Soledar e un sătuc de mărimea Prejmerului, a cărui importanță militară e îndoielnică. Pentru o parte semnificativă a populației Rusiei, important e că la Soledar, Vladimir Putin a înregistrat o primă victorie asupra Antihristului, în noul său rol de Kátechon.

Spre deosebire de presa tabloidă, NATO apreciază foarte exact situația. Noul rol asumat de domnul Putin nu vizează numai Ucraina, ci vizează ”Occidentul colectiv”, identificat cu Antihristul. La exact o săptămână de la asumarea, de către domnul Putin, a rolului de moștenitor al lui Ivan cel Groaznic, aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forţei Aeropurtate NATO de Avertizare Timpurie şi Control, venite de la Baza Geilenkirchen, au aterizat la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. Cum ar spune domnul Dughin, „Antihristul înaintează împotriva sfântului popor rus, a Credinței Pravoslavnice: Sfinte Țarule KGB, Vladimir Putin,  roagă-te la Dumnezeu pentru noi!” .

Măsurile de precauție sunt cât se poate de necesare: când un șef de Stat intră în delir mistic și ajunge să se creadă reîncarnarea lui Ivan cel Groaznic, trimițând tancurile să se lupte cu Antihristul, cele mai năstrușnice decizii devin posibile.

Decolonizare, recolonizare

Dar, dacă facem un efort și căutăm pe sub coaja groasă și slinoasă de misticism pseudo-”pravoslavnic”, situația actuală a Rusiei lui Putin ne apare limpede. E un fost imperiu intrat în etapa destrămării finale. E o cale fără întoarcere, așa cum au dovedit-o Imperiul Spaniol, cel Britanic, Otoman, Francez, German, Portughez, Austriac etc. Unele metropole imperiale au acceptat cu mai multă sau mai puțină eleganță situația, căutându-și alt destin; altele au purtat războaie sângeroase, încercând să țină Istoria în loc. Degeaba: și pentru unele, și pentru altele, deznodământul a fost același.

Rusia a pierdut în 1989 – 1992 cea mai mare parte din Imperiu. Mai întâi a fost nevoită să abandoneze pașalâcurile comuniste din Europa Centrală și de Est. Apoi, republicile unionale Ucraina, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan, Letonia, Estonia... Dar acum, după 30 de ani, când lumea întreagă ajunsese să creadă că, asemenea altor Imperii, Rusia e pe calea unui nou destin, iată că Moscova vrea să întoarcă timpul înapoi, la anul 1989.

E ca și cum Marea Britanie ar declanșa un război pentru a recuceri Irlanda, apoi Egiptul și India. Sau Franța și-ar trimite trupele în Belgia, apoi în Algeria și Indochina, pentru a le recuceri. Sau Spania și-ar trimite militarii în Olanda, apoi în Mexic și Argentina. Oare de ce Marea Britanie, Franța, Turcia, Spania sau Portugalia, toate foste imperii, nu s-au lansat în asemenea aventuri politico-militare? Fiindcă elitele politice, militare și economice din aceste state știu că n-ar obține decât un singur rezultat: să-și distrugă propria țară, de dragul unor idei cu iz de coșciug putrezit.  Dar în viziunea Kremlinului, englezii, turcii, francezii, spaniolii, austriecii, germanii – toți sunt niște fraieri, iar resurecția Imperiului lui Ivan cel Groaznic, sub sceptrul lui Vladimir Putin, va dovedii lumii că da, se poate!

Însă românii au o vorbă: mortul de la groapă nu se întoarce! Iar coliva Imperiului Rus a fost deja împărțită: șeful serviciilor secrete ucrainene, Kirilo Budanov, și-a sărbătorit zilele trecute aniversarea cu un tort înfățișând Rusia tăiată în bucăți...