Premierul Poloniei atenționează: Înfrângerea Ucrainei ar putea fi „un preludiu pentru al Treilea Război Mondial”

Premierul Poloniei atenționează: Înfrângerea Ucrainei ar putea fi „un preludiu pentru al Treilea Război Mondial” Sursa: Arhiva EVZ

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a lansat un avertisment foarte grav cu privire la războiul din Ucraina şi cere guvernul german să furnizeze toate tipurile de arme, pentru a evita un eșec ucrainean și o escaladare a conflictului.

Înfrângerea Ucrainei în războiul declanșat de Rusia poate deveni un preludiu la cel de-al Treilea Război Mondial. De aceea, Ucraina trebuie să obțină toate armele necesare de la partenerii săi, a declarat luni premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

„Înfrângerea Ucrainei ar putea deveni un preludiu pentru al Treilea Război Mondial. Astfel, nu există niciun motiv astăzi pentru a bloca sprijinul către Kiev sau a-l amâna la nesfârșit. Fac apel la guvernul german să acţioneze decisiv şi să furnizeze toate tipurile de armament Ucrainei”, a declarat prim-ministrul Morawiecki, citat de agenţia poloneză de presă.

Morawiecki: „Europa de Vest considera că ursul rus poate fi îmblânzit”

Potrivit premierului, acum Polonia, Germania și Europa se află într-un moment unic în istorie. „Din păcate, 30 de ani de pace liberală s-au dovedit a fi trei decenii de iluzie. Europa de Vest a crezut prea ușor că ursul rusesc poate fi îmblânzit”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, Morawiecki spune că „Europa de Vest considera că ursul rus poate fi îmblânzit”, dar „Polonia - care a trăit mulţi ani în umbra Rusiei - vede imperialismul ca fiind cea mai importantă componentă a politicii Kremlinului”.

În același timp, Morawiecki a menționat că înfrângerea Ucrainei în războiul împotriva Rusiei ar putea deveni un preludiu la cel de-al Treilea Război Mondial. Prin urmare, potrivit lui, nu există niciun motiv pentru a bloca sprijinul pentru Ucraina și a amâna livrările la nesfârșit.

A face afaceri cu Rusia este ca și cum ai face o înțelegere cu diavolul

Morawiecki: „Fac apel la guvernul german să acționeze în mod decisiv, furnizând Ucrainei toate tipurile de arme”, a spus el. Premierul polonez a mai adăugat că a face afaceri cu Rusia este ca și cum ai face o înțelegere cu diavolul.

Mai exact, referindu-se la raporturile cu Moscova, premierul polonez a calificat relaţiile cu Rusia drept o „înţelegere cu diavolul”. Acest tip de politică „Wandel durch Handel (schimbare prin comerţ) şi proiectele care trebuiau să lege Rusia de Europa nu au funcţionat. S-a dovedit că ne-am băgat gâtul în laţ devenind dependenți de gazul rusesc.

Asta se poate vedea clar în criza apărută în urma războiului declanşat de Rusia în Ucraina. Ceea ce pentru Occident era pur și simplu o chestiune de interese de afaceri eșuate, a devenit o chestiune de viață și de moarte pentru țări precum Ucraina și Polonia”, a concluzionat Mateusz Morawiecki, potrivit timpul.md.