Tranzacție surpriză pe piața de panificație. O mare companie românească a fost vândută

Tranzacție surpriză pe piața de panificație. O mare companie românească a fost vândută Pâine. Sursa foto: arhiva EVZ

Una dintre cele mai importante companii românești, producătorul de pâine Vel Pitar, a fost vândută. Cumpărător este un grup de panificație mexican, Bimbo, printre cele mai mari din lume. Vânzarea urmează să fie anunțată oficial în cursul săptămânii viitoare, la bursa din Mexic, unde este listat grupul.

Cel mai mare producător de pâine din România, controlat de fondul de investiții Broadhurst Investments, a fost vândut unui grup de panificație din Mexic, Bimbo. Tranzacția s-a încheiat pentru o sumă apropiată de 200 de milioane de euro. Oficial, achiziția Vel Pitar va fi anunțată la bursa mexicană, unde este listat grupul Bimbo, săptămâna viitoare, odată cu reluarea tranzacțiilor.

De menționat că grupul Bimbo a achiziționat doar compania Vel Pitar, producătoare de pâine, nu și afacerea de morărit Șapte Spice, controlată de același fond de investiții american Broadhurst, administrat de NCH.

Vel Vitar este parte a grupului New Century Holdings (NCH), ale cărui afaceri sunt coordonate la nivel local de Andrei Siminel. Conform informațiilor furnizate de Profit.ro. Vel Pitar a fost delistată de la bursă în 2006.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acțiunile societății Vel Pitar SA au fost vândute către grupul Bimbo”, au confirmat administratorii NCH.

Sursa foto. Captura video

Despre afacerea Vel Pitar

Afacerea Vel Pitar a fost construită și condusă de o echipă exclusiv românească, într-o perioadă de peste 24 de ani. Este cel mai mare producător de pâine și produse de panificație din România.

Vel Pitar a avut afaceri de 586,2 milioane lei și un profit net de 68,5 milioane lei, cu peste 1.900 de angajați. Compania a fost lansată pe piață în 2001. Broadhurst Investment a preluat mai multe firme românești din industria panificației, Mopariv Vâlcea Berceni București, Granpan Tecuci și Panegrano Cluj pe care le-a unit sub același brand.

În 2021, Vel Pitar a avut o cifră de afaceri mai mare cu 5%, raportat la anul precedent.

Date despre afacerile grupului Bimbo

Pe de altă parte, grupul mexican de panificație Bimbo este pe piață din anul 1943 și a devenit unul dintre cele mai importante la nivel global. Bimbo derulează operațiuni în 33 de state din America, Europa, Asia și Africa și deține 197 de brutării. Acesta are afaceri anuale de circa 15 miliarde dolari.

În Europa. grupul Bimbo este prezent în Spania, Franța, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Rusia, Elveția și Ucraina. Anul trecut, grupul a raportat vânzări de 17,2 miliarde dolari și un profit net de 788 milioane dolari. Deține peste 100 de branduri, precum Marias, Takis, Canelitos.