Nicușor Dan, rătăcit printre cuvinte. Explicații amețitoare despre lipsa căldurii din calorifere

Nicușor Dan, rătăcit printre cuvinte. Explicații amețitoare despre lipsa căldurii din calorifere Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Primarul general Nicușor Dan are probleme de comunicare atunci când trebuie să explice de ce nu este cald în apartamentele bucureștenilor. Încercând să explice cu stau lucrurile cu sistemul de termoficare, primarul s-a încurcat în cuvinte. Iar ceea ce a ieșit, mai rău i-a bulversat pe ascultători, în loc să-I lămurească.

Primarul Nicușor Dan a încercat să explice de ce caloriferele sunt reci în apartamentele din București conectate la sistemul centralizat de termoficare. El a susținut o conferință de presă, în fața jurnaliștilor, și a răspuns unor întrebări venite din partea jurnaliștilor. Primarul Capitalei a declarat că numărul apartamentelor care au probleme cu încălzirea, în această perioadă este mai mic decât în trecut. El a încercat să explice care este situația sistemului de termoficare învechit, aflat în proces de reabilitare.

În primul rând, primarul general a precizat că există mult mai puține probleme cu termoficarea decât în trecut. El a spus că marea majoritate a locuințelor nu mai au probleme din acest punct de vedere, dat fiind că multe rețele au fost reabilitate.

„E o chestiune de fizică. Dar azi e bine. Dacă vă uitați pe harta de termoficare, o să vedeți că sunt puține probleme. Sunt persoane care sunt afectate de avarii și sunt persoane, mult mai multe, 95 - 96 - 97% dintre bucureșteni, care nu au probleme”, a declarat Nicuşor Dan.

Edilul s-a încurcat, însă, în momentul în care a încercat să explice de ce, în perioadele friguroase temperaturile rămân scăzute în calorifere. Ceea ce i-a ieșit a fost o explicație halucinantă care a lăsat auditoriul cu gura căscată și mai mult l-a bulversat în loc să-i clarifice lucrurile.

„Pentru că e nevoie de mai multă căldură și aceea care ajunge nu ajunge. E simplu, e fizică. Când e cald afară se pierde, dar cea care nu se pierde și ajunge, e suficientă. Când e frig afară tot se pierde, dar cea care ajunge nu ajunge la toată lumea”, a afirmat primarul general al Capitalei.

Ce a vrut să spună Nicușor Dan

În cele ce urmează vă traducem ce a dorit să spună Nicușor Dan, o explicație foarte simplă care are legătură cu rețeaua învechită de termoficare și cu pierderile din sistem.

Din cauza conductelor vechi și prost izolate, temperatura agentul termic se pierde pe rețea, între CET-uri, punctele de termoficare și locuințele bucureștenilor. Cu cât vremea este mai rece afară, cu atât temperatura agentului termic care circulă pe conductele neizolate va fi mai mică. Astfel, în blocuri, agentul termic nu va mai intra cu temperatura optimă, de 55 – 60 de grade, ci la un nivel mai scăzut. Pe cale de consecință caloriferele vor fi mai reci, dacă afară este mai frig.

Dacă vremea este mai blândă, pierderile de agent termic, pe rețelele de termoficare neizolate, vor fi mai reduse, iar caloriferele bucureștenilor vor fi ceva mai calde.

De unde și problema de fizică la care face referire primarul general.

Ne puteți urmări și pe Google News