Semnul de circulație care pune în dificultate șoferii. Puțini sunt cei care îl cunosc
- Ramona Rotaru
- 24 octombrie 2024, 06:05
Semnul de circulație cu mari probleme. Mulți șoferi nu au obiceiul să își actualizeze cunoștințele în materie de șofat, iar acest lucru îi costă puncte de penalizare sau amenzi.
Semnul de circulație care pune probleme serioase. Locurile de parcare au reprezentat mereu o problemă în România. În 2022, un indicator a fost introdus în Codul Rutier. Acesta se întâlnește pe sectoarele de drum unde staționarea este interzisă în zilele pare sau impare. El indică faptul că nu este permisă staționarea în anumite zile ale lunii.
Foarte puțini șoferi sunt la curent cu această modificare, așa că noul semn rutier este cunoscut puținor persoane. Indicatorul va fi însoțit de alte panouri adiționale, care indică începutul, zona de acțiune și sfârșitul restricțiilor în cauză.
Semnul de circulație pe care puțini șofer îl cunosc
Indicatorul nou introdus în Codul Rutier are două reprezentări. Una dintre ele este o singură linie tăiată, iar celălalt arată două linii tăiate. În cazul primei imagini, semnul de circulație marchează faptul că, în zilele impare, staționarea este interzisă pe segmentul de drum unde este amplasat. În cazul celei de-a doua reprezentare a indicatorului, interzicerea staționării este valabilă pentru zilele pare.
Potrivit Codului Rutier, restricțiile acestui indicator, dacă nu este însoțit de alte panouri adiționale, încetează la prima intersecție, pe sensul de deplasare. Semnul de circulație face parte din categoria celor de interzicere și restricție. Denumirea sa oficială este „staționare alternantă”.
Cum vor fi sancționați șoferii care nu respectă indicatorul „staționare alternantă”
Nerespectarea semnului de „staționare alternantă” este o contravenție și se încadrează la art.101, alin. 6 din Codul Rutier. Acesta prevede sancționarea cu amenda prevăzută la clasa III, pentru nerespectarea semnificației indicatoarelor și marcajelor de interzicere sau restricție ori a celor temporare.
Potrivit Codului Rutier, în aceeași clasă de sancțiuni se încadrează și:
- conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat;
- neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului și tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;
- nepăstrarea distanței laterale suficiente față de vehiculul care circulă din sens opus;
- nerespectarea de către conducătorul de vehicul a semnificației indicatoarelor și marcajelor de interzicere sau restricție ori a celor temporare, cu excepția celor care interzic accesul sau depășirea care se încadrează în altă clasă de sancțiuni;
- nerespectarea obligației de a permite părăsirea intersecției conducătorului vehiculului rămas în interiorul acesteia;
- nereducerea vitezei în cazurile prevăzute de regulament;
- montarea la autovehicul și tractor agricol sau forestier , remorcă sau tramvai a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate;
- nerespectarea regulilor privind circulația pe benzi;
- folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere».
Clasa III prevede o amendă cuprinsă între 6 și 8 puncte. Reamintim că un punct amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit printr-o hotărâre a Guvernului.
În perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022, un punct amendă a fost de 145 lei. Guvernul a decis ca punctul amendă să nu crească la valoarea de 300 de lei, adică 10% din salariul minim pe economie, așa cum prevede Codul Rutier. Potrivit OUG nr. 168/2022 publicată în Monitorul Oficial din 9 decembrie 2022, punctul de amendă a fost înghețat la nivelul de 145 de lei. Această valoare rămâne valabilă până pe 31 decembrie 2023.