Noi modificări în Codul Rutier. Scade vârsta minimă de obținere a permiselor de conducere pentru categoriile C, CE, D și DE

Noi modificări în Codul Rutier. Scade vârsta minimă de obținere a permiselor de conducere pentru categoriile C, CE, D și DEPoliția Rutieră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Noi modificări în Codul Rutier. Parlamentarii au votat un proiect de lege depus de PNL prin care condițiile de obținere a permiselor de conducere se modifică.

Noi modificări în Codul Rutier. Alina Gorghiu a anunţat recent că a fost votat în Parlament un proiect de lege al PNL prin care scade vârsta minimă de obţinere a permiselor de conducere pentru categoriile C, CE de la 21 de ani la 18 ani, şi de la 24 ani la 21 ani pentru categoriile D, DE.

Legea are ca scop „să vină în ajutor cu o soluţie reală la actuala lipsă de pe piaţa de muncă a şoferilor profesionişti, răspunzând în acelaşi timp nevoilor urgente ale companiilor de transport rutier din România în conformitate şi cu cerinţele Uniunii Europene”, a anunţat Alina Gorghiu.

Legea ar putea combate deficitul de forţă de muncă al conducătorilor profesionişti

„Veşti bune din Parlament pentru transportatori! Partidul Naţional Liberal are soluţia pentru combaterea deficitului de forţă de muncă al conducătorilor profesionişti din România. Am scăzut vârsta minimă de obţinere a permiselor de conducere pentru categoriile C, CE si D, DE. Legea a fost aprobată astăzi de către Parlament prin proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice”, anunţa recent Alina Gorghiu.

În prezent, 17 ţări din Europa au introdus deja astfel de modificări privind vârsta minimă pentru categoriile C, CE, respectiv D, DE. Printre aceste ţări se numără Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Franţa, Grecia, Croaţia, Ungaria, Irlanda, Lituania, Olanda, Polonia, Cehia, Portugalia, Slovenia, Suedia și Marea Britanie.

Deficitul estimat de şoferi profesionişti fiind de aproximativ 71.000 de posturi

Noile modificări oferă cadrul legal necesar reducerii vârstei minime de obţinere a unui permis de conducere titularilor unui permis de conducere categoria B cu condiţia obţinerii unui „certificat de competenţă profesională” (CCP).

„Industria Transporturilor Rutiere din România traversează de mulţi ani o criză a conducătorilor auto profesionişti. Aceasta s-a acutizat şi pe fondul instabilităţii provocate de pandemia COVID, războiul din Ucraina, dar şi de începerea aplicării Pachetului de Mobilitate 1. România se află printre ţările cele mai afectate, deficitul estimat de şoferi profesionişti fiind de aproximativ 71.000 de posturi.

Noile prevederi legislative sunt în conformitate cu legislaţia europeană prin care au fost stabilite dispoziţii derogatorii de la vârstele minime pentru respectivele categorii de vehicule prin DIRECTIVA (UE) 2018/645 a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 aprilie 2018.

Până la 23 mai 2020, statele membre ale Uniunii Europene au avut obligaţia să pună în aplicare actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru a se conforma directivei”, a explicat Alina Gorghiu într-o postare pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News