Un inginer a explicat cum supraviețuiește în casa sa cu o temperatură de maxim 15 grade Celsius. Care sunt sfaturile specialistului
- Andra Puiu
- 29 decembrie 2022, 07:52
Mulți dintre europeni au fost nevoiți să ia măsuri drastice pentru a putea face față facturilor la încălzire. O familie de șase persoane a recurs la o soluție ciudată pentru ca costurile lor privind energia să nu fie atât de mari.
Măsurile eficiente sunt necesare pentru a trece cu bine peste facturile la încălzire din această iarnă. Unele persoane chiar au recurs la gesturi extreme. Este și cazul inginerului belgian Geoffrey Van Moeseke care a decis ca în casa în care locuiește alături de familia de șase persoane să fie o temperatură de maxim 15 grade. Este vorba despre o locuință cu o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați. „Fixăm termostatul central la maxim 15 grade celsius” a spus inginerul. El a mai adăugat că aplică principii de încălzire SlowHeat pentru a creștere eficiența energetică a casei sale.
Casa lui Geoffrey este situată în orașul Louvain-la-Neuve, în centrul Belgiei. Temperatura maximă din această locuință este de 14,5 grade celsius în condițiile în care valorile sunt negative în această zonă a Belgiei. Nu este pentru prima dată când inginerul face acest experiment. Este pentru al treilea an când bărbatul aplică proiectul SlowHeat, adică de încălzire lentă.
El este unul dintre cercetătorii care s-au ocupat de acest proiect și pentru a-i testa funcționalitatea, inginerul s-a ales drept cobai pe el și familia sa. „Încălzim corpurile, nu zidurile”, spune inginerul. Geoffreu caută alături de alți 20 de cercetători soluții care permit încălzirea locuinței utilizând tot mai puțină energie electrică.
Cum să rezisști în casă la mai puțin de 15 grade Celsius
Primul sfat pe care îl oferă belgianul este că oamenii trebuie să își aranjeze garderoba pentru temperatura de 15 grade Celsius. „Sunt îmbrăcat cu un pulover din bumbac clasic, peste care port o vestă veche destul de călduroasă. Pe dedesubt, mai am două straturi: un tricou şi o bluză tehnică de sport pentru exterior, de bună calitate”. El a mai adăugat că radiatoarele electrice trebuie folosite cu grijă. Geoffrey are două radiatoare pe care le utiliează timp de două ore pe zi la capacitate maximă.
Cercetătorii belgieni au recomandat persoanelor care vor să implementeze un astfel de sistem în propria casă, să își achiziționeze o pelerină termică electrică. Inginerul belgian a spus că investiția este recuperată în maxim o lună. Proiectul în care este implicat Geoffrey a pornit de la ideea că belgienii pot supraviețui și fătă gaz. Un coleg de-al bărbatului aplică aceeeași strategie în apartamentul său. În această locuință temperatura oscilează între 12 și 14 grade Celsius.
„Inițial, au spus că suntem nebuni”, a spus Geoffrey. Tot mai multe persoane s-au plâns de prețul ridicat pentru încălzire odată cu declanșarea războiului din Ucraina. În acest context, mulți au ales să facă parte din proiectul SlowHeat. Inginerul belgian se declară mulțumit că plătește 70 de euro în fiecare lună pe încălzire. „Prima iarnă a fost mai dificilă, eram obişnuiţi cu temperaturi mai ridicate, dar acum m-am obişnuit. Mi se pare cald aici”, a mărturisit unul dintre copiii cercetătorului, în vârstă de 11 ani, notează Infofinanciar.ro.