Omagiu emoționant pentru Regina Elisabeta. Mesaj de Crăciun - Video

Omagiu emoționant pentru Regina Elisabeta. Mesaj de Crăciun - Video Regina Elisabeta a II-a. Sursa foto: Twitter

Regele Charles al III-lea a adus un omagiu moștenirii mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, în primul său mesaj de Crăciun ca monarh, difuzat duminică, la ora locală 15:00. A fost primul care nu a fost prezentat de suverană, care a murit pe 8 septembrie și care a inaugurat această tradiție în 1957.

Apărând pentru prima dată la televiziune pe 25 decembrie, tânăra Elisabeta a numit evenimentul "o piatră de hotar tehnologică, care a permis multora dintre voi să mă vedeți în casele voastre în ziua de Crăciun". Filmarea a fost realizată în Long Library de la Palatul Sandringham, în Norfolk.

Din acea zi, mesajul a devenit o întâlnire obișnuită în ziua de Crăciun pentru britanici. Este întotdeauna difuzat la ora 15:00 pentru a ajunge în majoritatea țărilor în diferite fusuri orare din întreaga lume.

"Sunt aici, în Capela Sf. Gheorghe de la Castelul Windsor, atât de aproape de locul unde iubita mea mamă, regretata Regină, este înmormântată alături de dragul meu tată. Îmi amintesc de scrisorile, felicitările și mesajele profund emoționante, pe care atât de mulți dintre voi le-ați trimis soției mele și mie și nu vă pot mulțumi suficient pentru dragostea și simpatia demonstrate întregii noastre familii".

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin urmare, primele cuvinte ale Regelui în discursul său de Crăciun către supușii săi sunt dedicate Reginei Elisabeta, mamei sale, "un moment deosebit de emoționant pentru noi toți care ne-am pierdut oamenii dragi. Le simțim absența în fiecare moment familial al sezonului și îi amintim în fiecare tradiție dragă".

Și, apoi: "În mult iubitul cântec 'O Little Town Of Bethlehem', cântăm despre cum 'pe străzile tale întunecate strălucește lumina eternă'. Credința mamei mele în puterea acelei lumini era o parte esențială a credinței ei în Dumnezeu, dar și a credinței sale în oameni și este o credință pe care o împărtășesc din toată inima. Este o credință în capacitatea extraordinară a fiecărei persoane de a atinge, cu bunătate și compasiune, viața celorlalți și de a lumina lumea din jur. Aceasta este esența comunității noastre și însăși temelia societății noastre".

Charles al III-lea a adus, apoi, un omagiu "devotamentului dezinteresat al forțelor noastre armate și al serviciilor de urgență, care lucrează neobosit pentru a ne menține pe toți în siguranță", precum și "asistenților sanitari și sociali, al profesorilor noștri și al tuturor celor care lucrează în serviciul public, ale căror competență și angajament sunt în centrul comunităților noastre".

Cuvintele referitoare la lucrătorii din sectorul public vin pe măsură ce cei mai mulți dintre ei sunt angajați într-o divergență cu guvernul pentru salarii.

"Îmi doresc în mod special să aduc un omagiu tuturor acelor oameni minunat de amabili, care donează cu atâta generozitate hrană sau bani sau cel mai prețios bun dintre toate, timpul lor, pentru a-i sprijini pe cei din jur aflați în cea mai mare nevoie, împreună cu numeroasele organizații caritabile care fac o treabă extraordinară în cele mai dificile circumstanțe", a adăugat monarhul, care a amintit de recenta călătorie în Țara Galilor a lui William și a lui Kate, în cadrul căreia au evidențiat "exemple practice al spiritului de comunitate".

Mesajul, care a durat șase minute, s-a încheiat cu un apel de a acorda atenție "luminii veșnice" care, potrivit lui Charles, era un aspect fundamental al credinței Elisabetei în Dumnezeu și al încrederii în oameni. Regele Charles a spus că împărtășește cu mama sa "credința în capacitatea extraordinară a fiecărei persoane de a atinge, cu bunătate și compasiune, viața celorlalți și de a lumina lumea din jur".

Regele și-a amintit de călătoria sa la Betleem și la Biserica Nașterii Domnului, "dorința sa de o viață". "Am coborât la capela ieslei și am stat într-o evlavie tăcută lângă steaua de argint care este încrustată pe podea și marchează locul nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. A însemnat pentru mine mai mult decât pot exprima, să mă aflu acolo unde, după cum ne spune Biblia, s-a născut lumina care a venit în lume. În timp ce Crăciunul este, desigur, o sărbătoare creștină, puterea luminii care învinge întunericul este sărbătorită dincolo de limitele credinței și ale crezului. Prin urmare, indiferent de credința pe care o ai sau nu o ai, în această lumină dătătoare de viață și cu adevărata smerenie care constă în slujirea noastră față de ceilalți, cred că putem găsi speranță pentru viitor. Așadar, haideți să o sărbătorim împreună și să o păstrăm mereu în siguranță. Din toată inima, vă doresc fiecăruia dintre voi un Crăciun de pace, fericire și lumină veșnică", a concluzionat Regele Charles al III-lea.

Palatul Buckingham a dezvăluit în prealabil pe Twitter locul care a găzduit înregistrarea mesajului din acest an. Regele, într-un costum albastru deschis, se află în Capela Sf. Gheorghe din Windsor, unde sunt înmormântați mama și tatăl său, Regina Elisabeta și Prințul Philip.

În ultimul său discurs de Crăciun, Regina a spus că vrea "să predea ștafeta" generației următoare. 

Charles al III-lea pare să dorească și el să continue tradiția "mesajelor ascunse". Regina Elisabeta "comunica" prin broșe și hainele purtate sau prin aranjarea fotografiilor pe birou. În fotografie, Regele Charles apare în picioare în fața unui brad de Crăciun cu decorațiuni fără plastic și reciclabile, o referire clară la angajamentul său față de mediu. Pe fundal, pot fi văzute compoziții de ilfin și iederă. În limbajul florilor și al plantelor, iedera simbolizează continuitatea și fidelitatea, notează rainews.it

Discursul a fost însoțit și de un videoclip în care au apărut regina consoartă Camilla și Prinții de Wales, Kate și William - menționați și în textul mesajului - angajați în acțiuni de caritate, Prințesa Anne și Conții de Wessex, Edward și Sophie. Au fost absenți, în schimb, Harry și Meghan și Ducele de York, Andrea.

Anul acesta, regele și soția sa Camilla reiau tradiția de a petrece Crăciunul la Sandringham, în Norfolk, după ce temerile legate de Covid și de sănătatea reginei au ținut familia regală la Windsor, anul trecut. Alături de ei și Prinții de Wales, William și Kate împreună cu copiii lor.

https://youtu.be/GdeVnjkn5RI

(Traducerea Rador)