Atenție la ce puneți pe masa de sărbători. Șeful ANCP a făcut o serie de recomandări pentru toți consumatorii

Atenție la ce puneți pe masa de sărbători. Șeful ANCP a făcut o serie de recomandări pentru toți consumatoriiSursa foto: Iakov Filimonov | Dreamstime.com

În prag de sărbători, magazinele sunt pline de oameni care fac cumpărături de ultima sută de metri, însă, consumatorii trebuie să fie atenți la produsele alimentare pe care le iau din magazine, atrage atenția șeful Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.

El a spus că unii operatori economici vor încerca să profite de această perioadă aglomerată, pentru a-și vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora. În acest sens, este recomandat să se verifice mirosul și culoarea alimentelor, iar în caz de suspiciuni să fie refuzate.

Paul Anghel a mai atras atenția că trebuie verificată data de expirare a produsului, precum și ambalajul, iar dacă starea lui nu este în regulă, există suspiciunea deteriorării conținutului.

Recomandări pentru masa de sărbători

În ceea ce privește produsele din carne, șeful ANPC recomandă ca acestea să fie cumpărate doar din locuri special amenajate și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar.

Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor”, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu va poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, a scris acesta.

El a spus că produsele din carne trebuie să aibă la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.

Produsele din lapte și produsele de patiserie

Un alt aspect la care consumatorii trebuie să fie atenți este prețul. Astfel, este recomandat să verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.

În ceea ce privește produsele din lapte, șeful ANPC spune că consumatorii trebuie să fie atenți la modul de prezentare a ambalajului și e indicat să solicitați vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să consulte eticheta produsului pentru a analiza compoziția.

Și produsele de patiserie precum cozonacul sau checul se vor cumpăra doar din locuri autorizate, iar personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară, respectiv halat de protecție și bonetă, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință. De asemenea, este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna.

Dacă ne referim la vinuri, consumatorii trebuie să fie atenți la etichetă, iar la întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri, mai atrage atenția Paul Anghel.

Ne puteți urmări și pe Google News