Rusia, pedepsită din nou de Uniunea Europeană. Ce măsuri s-au luat împotriva Kremlinului

Rusia, pedepsită din nou de Uniunea Europeană. Ce măsuri s-au luat împotriva Kremlinului Sursa: Arhiva EVZ

Uniunea Europeană a anunțat joi că a aprobat un nou pachet de sancțiuni menit să intensifice presiunea asupra Rusiei pentru războiul său din Ucraina.

Reprezentanţii statelor din cadrul Uniunii Europene au aprobat, vineri, noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la invazia militară împotriva Ucrainei, printre măsuri figurând limitarea exporturilor tehnologice şi restricţii contra unor bănci.

„Ca reacţie la continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi în contextul gravităţii escaladării atacurilor împotriva civililor şi a infrastructurii civile, Consiliul a adoptat astăzi al nouălea pachet de noi măsuri menite să intensifice presiunile asupra Rusiei şi asupra Guvernului rus”, anunţă Consiliul Uniunii Europene, într-un comunicat.

Uniunea Europeană a sancționat şi trei bănci din Rusia

Pachetul de măsuri, care nu fuseseră dezvăluite, a fost aprobat după zile de deliberări în timpul unei întâlniri a ambasadorilor blocului celor 27 de națiuni la Bruxelles, în timp ce liderii UE țineau un summit în apropiere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aşadar, Uniunea Europeană a decis controlul exporturilor şi restricţionarea achiziţiilor de bunuri şi tehnologie cu uz dublu, introducând pe lista sancţiunilor 168 de entităţi din industria militară din Rusia.

Uniunea Europeană a sancţionat şi trei bănci din Rusia prin restricţionarea sau blocarea tranzacţiilor. De asemenea, au fost iniţiate procedurile de retragere a licenţelor de emisie în cazul a patru posturi de televiziune - NTV/NTV Mir, Rossiya 1, REN TV şi Pervyi Kanal.

Bruxellesul a dispus şi interzicerea investiţiilor în sectorul minier din Rusia.

În plus, Uniunea Europeană a sancţionat punctual numeroşi cetăţeni şi entităţi din Rusia. Republica Cehă, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, a declarat că pachetul va fi confirmat vineri prin procedură scrisă. Nu erau de așteptat probleme de ultimă oră înainte ca detaliile să fie publicate în evidențele juridice ale blocului.

„Știm că aceste sancțiuni sunt eficiente”, a spus președintele francez Emmanuel Macron, adăugând că măsurile punitive ar trebui completate cu ajutor financiar, militar și umanitar pentru Ucraina. „Au treptat un impact, inclusiv asupra capacității Rusiei de a-și produce și regenera armele”.

200 de oficiali și ofițeri militari ruși, interziși în UE

Comisia Europeană, ramura executivă a UE, a propus săptămâna trecută interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru încă aproape 200 de oficiali și ofițeri militari ruși, ca parte a noii runde de măsuri.

Nu era clar dacă propunerile au fost modificate în timpul negocierilor dintre țările membre. Țintele celor mai recente sancțiuni recomandate au inclus miniștri, parlamentari, guvernatori regionali și partide politice.

Comisia UE a dorit, de asemenea, să lovească industria rusă de apărare și mai multe bănci rusești și să impună controale și restricții la export pentru produse precum chimicale, agenți nervoși, electronice și componente IT care ar putea fi utilizate de forțele armate, informează AP.