Partidul Șor a refuzat să prezinte actele care justifică veniturile și cheltuielile din prima jumătate a anului 2022

Partidul Șor a refuzat să prezinte actele care justifică veniturile și cheltuielile din prima jumătate a anului 2022 Sursă captură

Partidul ȘOR (PPȘ) din Republica Moldova, care reprezintă interesele populației rusofone, „a refuzat să prezinte benevol” documentele care justifică veniturile și cheltuielile din prima jumătate a 2022. Comisia Electorală Centrală a luat act de informațiile prezentate în rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru primul semestru al anului 2022.

Astfel, CEC a constatat că 35 de partide politice au depus rapoartele în termenul legal (până la 15 iulie 2022), iar 17 partide nu au depus rapoartele în termenul stabilit. În total, 52 de partide politice au prezentat rapoartele financiare pentru verificare, transmite News.md citat de unimedia.info.

Alte trei partide nu au prezentat informații privind gestionarea resurselor financiare pentru prima jumătate a anului și au fost inițiate proceduri contravenționale împotriva lor.

„CEC a constatat că rapoartele financiare prezentate de 14 partide politice conțin informații depline și sunt completate în corespundere cu prevederile legale. În același timp, în rapoartele prezentate de 13 partide politice este indicată cifra „0” la toate compartimentele. 28 de partide politice au admis erori nesemnificative de calcul, necorespunderea raportului prezentat prin intermediul SSI „Control Financiar” cu cel pe suport de hârtie, reflectarea greșită a sumelor din donații și alocații, precum și a cheltuielilor, prezentarea informațiilor în alt format decât cel stabilit de CEC, neprezentarea informației necesare, precum și alte neconformități.

Ne puteți urmări și pe Google News

„CEC a constatat depășirea plafonului donațiilor de către Partidul Liberal”

În urma analizei rapoartelor, CEC a constatat depășirea plafonului donațiilor de către Partidul Liberal. Comisia a somat formațiunea să verse în bugetul de stat suma de 12.120,00 lei primită peste plafonul prevăzut de lege.

Totodată, în cadrul procesului de supraveghere și control, Comisia a constatat refuzul deliberat al Partidului Politic Șor de a prezenta benevol documentele primare care justifică veniturile și cheltuielile suportate pe parcursul primului semestru al anului 2022. Acest fapt contravine prevederilor legale privind finanțarea partidelor politice, iar în consecință, CEC a fost în imposibilitatea verificării corectitudinii informațiilor indicate în raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2022.

Pe acest caz, Comisia a sesizat Procuratura Anticorupție, pentru examinarea modalității de finanțare a Partidului Politic Șor în perioada de gestiune 1 ianuarie 2022 - 30 iunie 2022, inclusiv din perspectiva abaterilor constatate de Comisie”, menționează CEC într-un comunicat de presă.

În luna noiembrie, Sergiu Litvinenco - ministru al Justiției, a cerut Curții Constituționale să declare neconstituțional Partidul ȘOR, condus de afaceristul Ilan Șor, fugit în Israel. Potrivit ministrului, partidul acționează împotriva suveranității țării și promovează interesele Rusiei. Același partit s-a aflat și în spatele protestelor antiguvernamentale de la Chișinău și, potrivit unei investigații de presă, i-a plătit pe oameni să participe la proteste și să blocheze centrul Chișinăului.