Volodimir Zelenski vrea să încheie războiul din Ucraina. „Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace”

Volodimir Zelenski vrea să încheie războiul din Ucraina. „Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace” Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Volodimir Zelenski a spus când Ucraina este pregătită să face pace cu Rusia. Liderul de la Kiev vrea ca Vladimir Putin să facă primul pas prntru încheierea războiului pornit de Moscova.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a propus ca războiul din țara sa să fie încheiat înainte de Crăciun. Liderul de la Kiev crede că acesta este momentul oportun pentru ca luptele din Ucraina să ia sfârșit. Zelenski a declarat că Ucraina oferă o soluție de pace înainte de Crăciun. „Propun Rusiei să facă un pas concret și semnificativ către o soluție diplomatică, care este menționată de Moscova atât de regulat. Foarte curând vom avea sărbători, miliarde de oameni sărbătoresc Crăciunul”.

Liderul ucrainean consideră că Rusia este cea care ar trebui să facă primul pas. Moscova trebuie să ordone retragerea trupelor militare de pe linia frontului. „Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, nu la agresiune. Sugerez Rusiei să încerce cel puțin să demonstreze că este capabilă să renunțe la agresiune. Dacă Rusia își va retrage trupele din Ucraina, va asigura o încetare durabilă a ostilităților”, a precizat Zelenski. Rusia a anunțat de mai multe ori că orice negociere pentru pace presupune renunțarea Ucrainei la teritoriile anexate de Moscova în ultimele luni.

Volodimir Zelenski va organiza un summit mondial

Președintele a mai anunțat că Ucraina are de gând să organizeze în această iarnă un summit  mondial în timpul căruia să prezinte formula de pace pe care autortiățile de la Kiev o propun. Oficialii ucraineni spun că au adunat rachete și fragmente de muniție cu care rușii au atacat Harkov și le păstrează pentru a le prezenta drept dovadă. Mai mult decât atât, Zelenski a mulțumit tuturor statelor care au oferit ajutor Ucrainei în acest an. Liderul de la Kiev a lansat un apel de ajutor și pentru anul 2023 pentru a face față atacurilor rusești.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Indiferent de ceea ce intenţionează să facă agresorul, atunci când lumea este cu adevărat unită, lumea, şi nu agresorul este cea care determină evoluţiile viitoare. Aceasta este ceea ce oferim tuturor statelor conştiente, tuturor celor care preţuiesc Carta ONU şi preţuiesc pur şi simplu pacea”, a spus şeful statului ucrainean, informează France24.