Marcajul rutier pe care șoferii îl ignoră cel mai des. A dus la nenumărate accidente mortale

Marcajul rutier pe care șoferii îl ignoră cel mai des. A dus la nenumărate accidente mortaleȘoferi. Sursa foto: Dreamstime.com

Cristi Tudor, reprezentantul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, care administrează drumurile naționale din zona Olteniei, a expus o problema des întâlnita în România, legată de un marcaj pe care mulți șoferi nu îl recunosc.

Marcajul rutier este utilizat pentru a avertiza șoferii că se apropie de o zonă cu linie continuă, ceea ce înseamnă că depășirea este interzisă.

„Când circulăm pe un sector unde depășirea este permisă, liniile discontinue au o anumită lungime și o distanță între ele. În momentul în care ne apropiem de zona unde depășirea este interzisă, liniile discontinue se măresc, iar distanța dintre ele scade”, a explicat Cristi Tudor

Extrem de mulţi şoferi nu recunosc acest marcaj, iar asta duce foarte des la accidente sau chiar la pierderi de vieţi omeneşti. „Cred că trei sferturi dintre șoferi nu cunosc acest marcaj rutier”, a spus reprezentantul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, potrivit Capital.ro.

Există un indicator rutier mai puțin cunoscut de șoferii din România

Indicatorul „staționarea alternată” este montat pe sectoarele de drum public în care staționarea mașinilor nu este permisă în zilele impare, iar interdicția încetează la primul colț de intersecție, pe sensul de deplasare.

Acest indicator poate fi amplasat împreună cu panori adiționale, care arată începutul zonei de acțiune a indicatorului, confirmarea zonei de acțiune, dar și sfârșitul acesteia, ori săgeți având aceeași semnificație.

Sursa: Semnalizarerutiera.ro/ Indicator „staționare alternată” în zilele impare

 

Similar primului indicator este și cel care arată „staționarea alternată” în zilele pare, fiind marcat cu două linii. La fel ca în cazul indicatorului de staționare în zile impare, și acesta își încetează acțiunea la cel mai apropiat colț al intersecției și pot fi semnalate începutul, confirmarea și sfârșitul zonei de acțiune a indicatorului în cauză, tot prin săgeți.

Sursa: Școala Rutieră/ Staționare alternată în zilele pare

Semnul de circulație care i-a pus în dificultate pe șoferi

Un semn de circulație, introdus relativ recent în Codul Rutier, le-a creat probleme multor șoferi cu experiență. Oamenii au fost surprinși când au aflat ce reprezintă. Codul Rutier a fost modificat de mai multe ori în ultimii ani. Pe lângă schimbarea unor reguli de circulație sau majorarea amenzilor, au apărut și noi semne de circulație.

Mulți dintre șoferii cu vechime nu știu ce înseamnă unele dintre ele. Cei mai tineri, care au făcut școala de șoferi recent, știu însă care este semnificația lor.

Unul dintre semnele de circulație care i-a pus în dificultate pe mulți șoferi este cel care are semnul „@” pe un fond de culoare albastră. Nu indică însă restricții sau reguli de circulație, ci faptul că în apropiere se află un spațiu public cu acces la internet. Unele dintre aceste semne au inscripționate și distanța până la locul respectiv.

Sursa: Arhivă

Ne puteți urmări și pe Google News