Ministerul Educației renunță la proiectul catalogului electronic. Peste 700 de școli din România au achiziționat din banii părinților aceste cataloage
- Andra Puiu
- 9 decembrie 2022, 15:23
Ministerul Educației a decis să renunțe la proiectul cu finanțare europeană Sistemul Informatic de Management al Școlarității. Acest proiect prevedea ca instituțiile de învățământ să achiziționeze cataloage electronice.
Bugetul publicat de Ministerul de Finanțe a arătat că acest proiect nu va mai fi derulat și anul viitor. Investiția în Educație, mai exact în digitalizarea Educației, pierde astfel 40 de milioane de euro. Întreg proiectul avea o valoarea de 225 milioane de lei dintre care 191 milioane de lei erau fonduri nerambursabile. Pe lângă cataloagele electronice, acest proiect trebuia să rezolve absentismul și abandonul cșolar.
Ministerul Educației a mai susținut atunci când a fost implementat proiectul că platformă ar fi trebuit să gestioneze în anul 2023 „înscrierea online la liceu, implementarea Catalogului electronic la nivel național, precum și evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naționale“. Pentru anul curent și anul 2021 au fost alocați 37.000 de lei pentru acest proiect.
În câte școli a fost cumpărat catalogul electronic
Ministerul Educației, condus la acea vreme de Sorin Cîmpeanu, nu a dezvoltat proiectul public gratuit pentru școli. În schimb, ministerul a lansat un așa-zis „program-pilot”, aprobat prin ordin de ministru, prin care școlile pot folosi aplicații comerciale de catalog electronic, înlocuind catalogul clasic. Este important de precizat că aceste aplicații au fost cumpărate de cele multe ori din banii părinților. În acest an 742 de școli au început să folosească catalogul electronic.
Proiectul SIMS a fost anunțat și semnat pe 10 septembrie 2019 ca proiect finanțat din fonduri europene. Pentru a marca evenimentul a fost organizaă o ceremonie publică la care au participat trei miniștri, cel interimar al Educației (Daniel Breaz), al Comunicațiilor (Alexandru Petrescu) și al Fondurilor Europene (Roxana Mînzatu).
Responsabilă de scoaterea la licitație și de implementarea proiectului era Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare – AARNIEC. Această instituție se află în subordinea Ministerului Educației. La conducerea ei se află, din 2009 și până în prezent, Gheorghe Dinu. El a fost prezent și la semnarea contractului pentru Catalogul Electronic.
Cum a decurs licitația proiectului Ministerului Educației
Agenţia ARNIEC, prin reţeaua RoEduNet, asigură conexiuni de date pentru universităţi, şcoli şi licee, pentru instituţiile de cercetare din România, spitale universitare, biblioteci, muzee şi instituţii culturale. Toate aceste instituții sunt conectate prin intermediul unui număr de 47 puncte de prezenţă a reţelei RoEduNet în ţară. Aceste rețele se află în Universităţi și Inspectorate Şcolare Judeţene în municipiile reşedinţă de judeţ sau licee. Traficul este agregat la nivel regional prin şapte centre de operare a reţelei.
Gheorghe Dinu a semnat în 2019, din partea AARNIEC, contractul de finanțare pentru două proiecte. Este vorba de programele: „Sistem informatic de management al şcolarităţii – SIMS” (catalogul electronic) și „Platformă digitală cu resurse educaţionale deschise – Biblioteca virtuală EduLib”. Firma care trebuia să se ocupe de biblioteca virtuală a câștigat licitația cu o săptămâna înainte ca aceasta să expire. Printre acționarii companiei s-au aflat foști consultanți ai președintelui Klaus Iohannis.
Biblioteca Școlară virtuală nu a fost nici până acum lansată. Subsecretarul de stat din Ministerul Educației, Tudor Oprea, a declarat în 2021, că a fost fixat un termen de 36 de luni de la data semnării pentru implemetarea proiectului. Este clar că acest lucru nu a fost realizat. Ministerul Educației a anunțat într-o postare pe Facebook, pe 7 decembrie, că „cele 5.400 de școli incluse în proiectul Platformă digitală cu resurse educaționale deschise – EDULIB (Biblioteca virtuală”, au început să intre în posesia kiturilor multimedia (notebook, videoproiector cu ecran și suport, precum și un kit STEM pentru laboratorul de fizică)”. Totuși, ministerul nu a precizat cât va dura această dotare sau la câte școli au ajuns respectivele dispozitive, informează Edupedu.