Poliția îți va putea confisca mașina. Proiectul unei legi draconice, în dezbaterea Senatului
- Andra Puiu
- 9 decembrie 2022, 06:34
Șoferii riscă să nu rămână doar fără permisul de conducere dacă depășesc limita legală de viteză, ci și fără mașină. Un proiect de lege a fost pus în dezbatere, miercuri, 7 decembrie, în Senat.
Proiectul legislativ de la Senat introduce în Codul rutier un nou prag de viteză, respectiv de peste 100 de km/h față de limita legală. Dacă șoferii vor depăși acest prag, ei riscă să primească amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni. Acestea sunt cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, ei vor avea permisul suspendat timp de 180 de zile.
Proiectul de lege mai presupune că dacă șoferul sancționat depășește din nou pragul de viteză de peste 100 de km/h față de limita legală într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile. Mai mult decât atât, proiectul mai presupune că șoferii pot rămâne și fără certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a mașinii pe o perioadă de șase luni.
În astfel de cazuri, poliţistul rutier va elibera șoferului o dovadă înlocuitoare cu ajutorul căreia va avea dreptul de circulaţie pentru următoarele 15 zile din acel moment. În plus, dacă un polișist rutier observă, în cele șase luni de la reținerea talonului, că mașina în cauză se află pe drumurile publice, acesta va dispune sancţiunea contravenţională complementară a confiscării autovehiculului, se mai arată în proiect.
Ce se întâmplă cu mașinile confiscate
Mașinile confiscate vor intra în proprietatea statului. Ele chiar vor putea fi vândute, conform OG 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea statului. Inițiatorii proiectului consideră că această măsură este necesară. Propunerea lor s-a bazat pe faptul că unii dintre conducătorii auto care nu au experiență sunt „incitați” să conducă cu viteze peste limitele legate.
Aceste lucruri „pot avea consecinţe grave asupra integrităţii şi sănătăţii personale, a celorlalţi participanţi la traficul rutier, dar şi celor care se află în apropierea acestuia”, au mai spus inițiatorii proiectului. În plus, la începutul anului curent a fost stabilit un nou prag de viteză, de peste 70 de km/h față de limita legală. Dacă șoferii depășesc acest prag, ei riscă amendarea drastică și suspendarea permisului pentru patru luni, informează Avocat.net.