Codul Rutier 2022. Indicatorul rutier pe care nu îl cunoaște aproape niciun șofer. Ce riști dacă nu îl respecți
- Mădălina Dinu
- 8 decembrie 2022, 22:41
Există o serie de indicatoare rutiere care nu sunt cunoscute de toți șoferii din România. Dar asta nu te va scuti de sancțiuni. Codul rutier prevede multiple semne de circulație, mai exact indicatoare și marcaje rutiere, unele de avertizare, interzicere, restricție, prioritate, obligare, altele de informare, orientare sau alte panouri adiționale.
Există un indicator rutier mai puțin cunoscut de șoferii din România, fiind vorba, de fapt, de un semn de avertizare. Acest semn de circulație se montează în locurile unde există o adâncitură sau o zonă joasă pe drum. Conducătorii auto sunt sfătuiți să încetinească atunci când văd indicatorul rutier de „adâncitură pe drum”.
Cum arată indicatorul „Staționarea alternată”
Acest indicator poate fi amplasat împreună cu panouri adiționale, care arată începutul zonei de acțiune a indicatorului, confirmarea zonei de acțiune, dar și sfârșitul acesteia, ori săgeți având aceeași semnificație.
Semnul de circulație care i-a pus în dificultate pe șoferi
Un semn de circulație, introdus relativ recent în Codul Rutier, le-a creat probleme multor șoferi cu experiență. Oamenii au fost surprinși când au aflat ce reprezintă. Codul Rutier a fost modificat de mai multe ori în ultimii ani. Pe lângă schimbarea unor reguli de circulație sau majorarea amenzilor, au apărut și noi semne de circulație.
Mulți dintre șoferii cu vechime nu știu ce înseamnă unele dintre ele. Cei mai tineri, care au făcut școala de șoferi recent, știu însă care este semnificația lor.
Unul dintre semnele de circulație care i-a pus în dificultate pe mulți șoferi este cel care are semnul „@” pe un fond de culoare albastră. Nu indică însă restricții sau reguli de circulație, ci faptul că în apropiere se află un spațiu public cu acces la internet. Unele dintre aceste semne au inscripționate și distanța până la locul respectiv.
Sursa: ArhivăUn nou marcaj rutier în București
Noul marcaj rutier se numeşte „Bike Box”, iar Comisia Rutieră din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti l-a aprobat încă din 2021. Autoritățile publice s-au inspirat după regulile din Germania.
Marcajul „Bike Box” va apărea mai întâi pe marile bulevarde. Va avea forma unui pătrat în mijlocul căruia este desenată o bicicletă. Acest pătrat va fi pe partea carosabilă, la capătul benzilor de circulaţie, în dreptul semaforului. Se discută și posibilitatea ca astfel de marcaje să fie de culoare verde, iar chenarul să fie desenat cu vopsea reflectorizantă pentru a fi cât mai vizibil.