Când se vor bucura angajații de următoarele minivacanțe. Cine este obligat să lucreze de Sărbători

Când se vor bucura angajații de următoarele minivacanțe. Cine este obligat să lucreze de SărbătoriSursa foto: Dreamstime.com

Angajații care au un program obișnuit de lucru, de luni până vineri, se vor bucura de mai multe zile libere în perioada următoare. Ei vor putea să își pună la punct minivacanțe atât la sfârșitul anului curent, cât și la început de 2023.

Codul Muncii prevede că salariații trebuie să aibă liber atât în prima și a doua zi de Crăciun, cât și în primele două zile ale anului care urmează. Acest lucru înseamnă că la sfârșitul anului, în mod normal, salariații beneficiază de patru zile libere în afara zilelor de weekend. Totuși, în acest an, atât Crăciunul cât și Anul Nou se suprapun cu zilele de weekend. Acest lucru înseamnă că salariații care lucrează de luni până vineri vor avea parte de doar două zile libere din cele patru normale.
În ciuda acestui lucru, ei își vor putea organiza două minivacanțe în perioada care urmează. Fiecare dintre ele se va putea întinde pe durata a trei zile. Angajatorii sunt obligați să le acorde în zilele de sărbătoare liber salariaților lor, dar există și angajați mai puțin norocoși care vor trebui să se prezinte la locul de muncă în această perioadă.

Ce angajați trebuie să se prezinte la locul de muncă de Sărbători

Din categoria angajaților care trebuie să se prezinte la locul de muncă de Sărbători fac parte cei care activează în cadrul unităților sanitare sau de alimentație publică. De asemenea, și salariații care lucrează în locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității se vor afla locul de muncă.

În astfel de cazuri, angajatorii trebuie să le asigure salariaților, în următoarele 30 de zile, compensarea cu timp liber corespunzător. De asemenea, dacă există motive justificate pentru care angajații în cauză nu pot primi acele zile libere, ei vor trebui să primească un spor la salariu pentru zilele legale de sărbătoare lucrate. Acesta nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, după cum stabilește Codul muncii. Angajatorii care nu fac aceste lucruri riscă să primească amenzi de până la 10.000 de lei, informează Avocatnet.ro.