Război în Ucraina, ziua 281. Serghei Lavrov cere desființarea NATO. Banca Centrală a Rusiei anulează măsurile de sprijin pentru băncile rusești

Război în Ucraina, ziua 281. Serghei Lavrov cere desființarea NATO. Banca Centrală a Rusiei anulează măsurile de sprijin pentru băncile ruseștiSursă: Krutenyuk | Dreamstime.com

Evgheni Prigojin vrea ca rușii din Belgorod și Kursk să primească mai mult timp liber de la locul de muncă pentru a se pregăti în taberele grupului Wagner. În acest timp, Statul Major al Ucrainei a informat că Rusia pregătește o nouă mobilizare. Dmitro Kuleba a mulțumit statelor care au participat la întâlnirea de la București pentru sprijinul și armele oferite Ucrainei. Serghei Lavrov a susținut că NATO nu mai își justifică existeță odată cu căderea URSS. Banca Centrală a Rusiei a decis să renunțe la sprijinul acordat băncilor rusești.

Evgheni Prigojin a cerut ca întreprinderile rusești să acorde timp angajaților să se antreneze în taberele grupului militar privat din Rusia. „Bucătarul lui Putin” a spus că aceste companii sunt „deținute de stat, deținute de mari întreprinzători care locuiesc departe de regiunile Kursk și Belgorod”.

Liderul grupului Wagner, care a avut un impact semnificativ asupra luptelor de pe frontul din Ucraina, a mai adăugat că mulți dintre rușii care locuiesc în regiunile Kursk și Belgorod se află deja la bazele de pregătire militară ale grupului.

În acest timp, Rusia pregătește o nouă campanie de mobilizare. Statul Major General al Ucrainei a anunţat pe 30 noiembrie că Moscova are de gând să le dea drumul mai devreme cadeților din academiile militare. Ei vor fi trimiși direct pe frontul de luptă pentru ca Rusia să recupereze pierderile din Ucraina la începutul anului 2023.

Așadar, ar fi vorba de o nouă campanie de mobilizare care va avea loc în perioada ianuarie-februarie 2023. Statul Major a raportat că forțele ruse redistribuie personal și echipamente pentru a-și reface pierderile și pentru a consolida liniile defensive. Mișcările autorităților de la Moscova se fac în timp ce trupele ruse continuă ofensiva în Bakhmut, regiunea Donețk.

Dmitri Kuleva a mulțumit NATO pentru ajutorul primit

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că este absolut necesar ca NATO să aprovizioneze rapid Ucraina pe măsură ce războiul provocat de Rusia ia amploare. „Trebuie să fiți alături de noi nu doar atât timp cât este nevoie, ci și să ne aprovizionați cu tot ceea ce este necesar cât mai repede”, a declarat Kuleba.

Ministrul ucrainean de externe a participat la reuniunile NATO și G7 de la București. În plus, politicianul a mulțumit tuturor statelor care au participat la reuniunea de la București pentru sprijinul acordat țării sale. El a sublinikat că acest lucru reprezintă „un semn foarte semnificativ pentru noi, deoarece nu am mai avut până acum un sprijin atât de unanim în acest sens”.

În ceea ce privește noile echipamente primite de Ucraina, Kuleba a salutat decizia statelor membre NATO de a le acorda armatei Kievului. Printre acestea se numără transformatoare, generatoare, arme, uniforme de iarnă. „Nu pot vorbi despre toate, dar printre acestea se numără și artilerie de 155 mm, obuze, vehicule blindate. Toate acestea vor fi livrate în curând în Ucraina și vor întări forțele noastre armate”.

Serghei Lavrov cere desființarea NATO

Serghei Lavrov a susținut că țările din Vest împing Ucraina să continue războiul împotriva Rusiei. Ministrul de externe de la Moscova a continuat prin a spune că el nu înțelege care a mai fost rolul NATO după prăbușirea Uniunii Sovietice. Lavrov s-a arătat îngrijorat față de evoluția pe care a avut alianța nord-atlantică de-a lungul anilor.

„Suntem îngrijorați de evoluția rapidă a Alianței Nord-Atlantice, inclusiv în contextul războiului declanșat de Occident împotriva noastră în Ucraina și al securității globale. Până de curând, toată lumea era convinsă că NATO este o alianță defensivă care este preocupată doar de protejarea teritoriilor membrilor săi. După dispariția URSS și a Pactului de la Varșovia, a dispărut și scopul existenței NATO - până la urmă, ei voiau să se «apere» de blocul socialist condus de Uniunea Sovietică”.

Banca centrală a Rusiei a anunţat că intenţionează să anuleze, începând cu 1 ianuarie, o serie de măsuri de sprijin pentru băncile ruseşti. Aceste măsuri au fost introduse în urma impunerii sancţiunilor Uniunii Europene după ce Moscova a declanșat războiul din Ucraina.

Autoritatea de reglementare a precizat, într-un comunicat de presă, că va prelungi unele măsuri. Aici sunt incluse cele privind rezervele minime obligatorii, dar va obliga băncile să îşi reia publicarea situaţiilor financiare. De asemenea, Banca Centrală a decis să nu mai prelungească decizia de relaxare a normelor privind poziţiile deschise în valută străină.