Apare o nouă monedă în România. Semnificația ei este una aparte

Apare o nouă monedă în România. Semnificația ei este una aparte BNR Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Banca Națională a României (BNR) va lansa în perioada următoare o nouă monedă, cu o semnificație și o valoarea aparte, fiind așteptată în special de colecționari.

BNR lansează o nouă monedă din aur, cu o valoare nominală de 100 de lei. Ea reprezintă „300 de ani de la zidirea Bisericii Kretzulescu din Bucureşti”, iar colecționarii o așteaptă cu nerăbdare.

Moneda va avea o formă rotundă, un diametru de 21 de milimetri, o greutate de 6,452 de grame şi cant zimţat.

300 de ani de la zidirea Bisericii Kretzulescu din Bucureşti

Potrivit experților, tirajul maxim pentru moneda de aur este de o mie de piese. Aversul monedei redă o imagine a Bisericii Kretzulescu din Bucureşti, anul de emisiune „2022”, stema României, valoarea nominală „100 lei” şi inscripţia „Romania”. Reversul monedei prezintă un detaliu din arhitectura Bisericii Kretzulescu și inscripțiile „Biserica Kretzulescu” şi „300 ani”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit unui comunicat al BNR, monedele de aur vor fi însoțite de certificate de autenticitate. ,,Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare, precum şi de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central”.

Cât va costa moneda de aur

Noua monedă are o semnificație aparte, iar astfel prețul va fi pe măsură. Cei care și-o doresc trebuie să scoată din buzunar o sumă consistentă, și anume 2.900 de lei fără TVA. Monedele din aur cu tema „300 de ani de la zidirea Bisericii Kretzulescu din Bucureşti” au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale din București, Cluj, Dolj, Constanța, Iași și Timiș ale BNR, potrivit playtech.ro.

Recent, o altă monedă de aur a atras atenția multor oameni. Aceasta dovedește că un împărat roman din secolul al III-lea care a condus Dacia și despre care se credea că este un fals, a fost, de fapt, real. Oamenii de știință au descoperit zgârieturi microscopice care dovedesc că erau în circulație acum 2000 de ani.

„Ceea ce am găsit este un împărat. Era o figură despre care se credea că ar fi fost un fals și eliminat de experți. Dar credem că a fost real și că a avut un rol în istorie”, a spus profesorul Paul Pearson de la University College London, care a condus cercetarea.