Numărul militarilor străini în ţara noastră a crescut. Bogdan Aurescu: „5.000 de militari cu tehnica de luptă sunt deja în România”

Numărul militarilor străini în ţara noastră a crescut. Bogdan Aurescu: „5.000 de militari cu tehnica de luptă sunt deja în România”Câți ani are la dispoziție NATO pentru a se pregăti de un război cu Rusia, Sursa: Inquam

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că în România, la ora actuală, sunt aproximativ 5.000 de militari NATO, alături de tehnica de luptă aferentă.

Bogdan Aurescu a subliniat faptul că în urma unei decizii luate la Summitul de la Madrid, urmează să fie repoziţionate anumite echipamente militare din România. Dar acestea nu sunt singurele măsuri care trebuie luate. Sunt o serie de măsuri care nu se bazează doar pe prezenţă militară sporită, a mai subliniat ministrul de Externe.

Grupul de luptă este format din militari francezi, belgieni, luxemburghezi, olandezi

Bogdan Aurescu a mai declarat că una dintre deciziile de la Madrid a fost crearea grupurilor de luptă în sudul flancului estic, inclusiv în grupul de luptă din România.

„Avem în acest moment, în România, aproximativ 5.000 de militari NATO. Una dintre deciziile importante luate la Summitul NATO din martie, cel de dinaintea Summitului de la Madrid, a fost crearea grupurilor de luptă în sudul flancului estic, inclusiv în grupul de luptă din România, cel care este condus de Franţa.

În cadrul acestui grup de luptă există militari francezi, belgieni, luxemburghezi, olandezi, la care se adaugă prezenţa militară americană. În jur de 5.000 de militari aliaţi, împreună cu tehnica de luptă aferentă sunt deja în România”, a declarat Bogdan Aurescu.

Trebuie să creştem acest grup de luptă la nivel de brigadă

Ministrul de Externe a explicat că grupul de luptă conceput iniţial ca fiind un batalion, va trebui să se dezvolte la nivel de brigadă.

„La summitul de la Madrid a mai fost luată o decizie importantă, şi anume de consolidare şi eficientizare, în continuare, a securităţii flancului estic. Asta înseamnă că Grupul de luptă care iniţial a fost conceput ca având nivel de batalion va trebui să se dezvolte la nivel de brigadă. Asta nu înseamnă că toţi aceşti militari vor fi prezenţi tot timpul în România.

Asta înseamnă, însă, că trebuie să lucrăm de aici înainte pentru implementarea acestei decizii a Summitului de la Madrid, în aşa fel încât să creştem acest grup de luptă la nivel de brigadă prin alocarea clară de forţe suplimentare, care, dacă este nevoie, vor veni în România. Oricum ei vor veni în România pentru exerciţii şi pentru interoperabilitate cu ceilalţi militari aliaţi”, a spus Aurescu.

Bogdan Aurescu a vorbit şi despre repoziţionarea unor echipamente militare: „De asemenea, conform deciziei Summitului de la Madrid, va trebui să repoziţionăm echipamente în România. Mai sunt şi alte măsuri ce urmează să fie luate. Sunt o serie de măsuri care nu se bazează doar pe prezenţă militară sporită, ci are în spate un set întreg de elemente care consolidează şi eficientizează apărarea pe flancul estic”, a mai declarat Aurescu, potrivit news.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News