A fost descoperită o nouă specie de dinozaur care a trăit în zona Transilvaniei

A fost descoperită o nouă specie de dinozaur care a trăit în zona TransilvanieiSursa: Peter Nickolaus, Geoparc Țara Hațegului

Reptila cu cap turtit din Transilvania este cea mai nouă specie de dinozaur descoperită de cercetători. A trăit acum 70 de milioane de ani. Avea aproximativ doi metri, știa să înoate și se deplasa în două picioare.

O echipă internațională de paleontologi, condusă de Felix Augustin de la Universitatea din Tübingen, a descoperit o nouă specie de dinozaur care a trăit pe teritoriul României, mai exact în zona actualului Geoparc UNESCO Țara Hațegului.

Acest dinozaur erbivor, a trăit în urmă cu aproximativ 70 milioane de ani. Numele său științific, Transylvanosaurus platycephalus se traduce practic „reptilă cu cap turtit din Transilvania“.

Dinozaur de mici dimensiuni

Acest dinozaur, despre care nu s-a știut până acum că a existat, avea o lungime de aproximativ doi metri și mergea în două picioare. La fel ca și alte specii care au trăit în această zonă, a fost un dinozaut de dimensiuni mici.

„Resursele limitate de hrană ce erau disponibile în aceste părți ale Europei, la acel moment, au dus la reducerea dimensiunii corpului acestor animale. Cu fiecare specie nou descoperită, infirmăm ipoteza larg răspândită conform căreia fauna din Cretacicul târziu ar fi avut o diversitate redusă pe actualul teritoriu european”, explică paleontologul Felix Augustin.

Rudele provin din Franța

Cercetărorii au avut însă parte și de o surpriză. „Rudele apropiate“ ale acestui dinozaur au trăit pe teritoriul de astăzi al Franței. Se pune astfel întrebarea cum a ajuns această specie tocmai în Transilvania?

„Cele mai vechi fosile atribuite grupului Rhabdodontidae provin din Europa de Est. De acolo, aceste animale s-ar fi putut răspândi spre vest, iar mai târziu anumite specii s-ar fi putut întoarce pe actualul teritoriu al Țării Hațegului. Fluctuațiile nivelului mării și procesele tectonice au dus la crearea unor punți terestre temporare între diferitele insule, ceea ce a permis dinozaurilor să se răspândească spre alte teritorii“, apreciază cercetătorii.

Zece specii în Transilvania

Țara Hațegului este unul dintre cele mai importante locuri din Europa în ceea ce privește descoperirea vertebratelor din timpul Cretacicului târziu. În total, aici au fost identificate până în prezent zece specii de dinozauri.

„Această diversitate reprezintă ceva neobișnuit. În majoritatea cazurilor, descoperirile din Hațeg constau doar în câteva oase, dar chiar și acestea pot oferi uneori informații uimitoare, cum ar fi acum cazul lui Transylvanosaurus”, afirmă Csiki-Sava.

Fosilele au putut supraviețui zeci de milioane de ani, deoarece au fost protejate de sedimentele din albia unui râu străvechi. „Dacă scheletul dinozaurului ar fi fost pur și simplu expus la suprafață, în loc să fie îngropat parțial de sedimentele râului, condițiile meteo și necrofagii i-ar fi distrus toate resturile și nu am fi aflat niciodată despre existența acestei specii”, a mai spus paleontologul Felix Augustin, potrivit unui comunicat de presă al Georparcului Țara Hațegului.