Cum văd pensionarii majorarea promisă: „E bătaie de joc!” „Rata inflaţiei cred că depăşeşte 25%”

Cum văd pensionarii majorarea promisă: „E bătaie de joc!” „Rata inflaţiei cred că depăşeşte 25%”

Coaliţia de guvernare a decis o majorare a pensiei de peste 12 procente, dar vârstnicii consideră că este prea puțin pentru a cumpăra alimentele de bază. Cu toate acestea, o categorie de pensionari va beneficia de sume uriașe din 2023.

Pensiile vor fi majorate din 2023, mai exact trei milioane de vârstnici vor primi în plus până în 200 de lei. O sumă mult prea mică în comparație cu scumpirile. Cu toate astea, o altă categorie de pensionari va beneficia de o pensie mai mare cu o mie de euro.

Pensiile vor creşte cu 12.5% pentru cei 4,7 milioane de pensionari. Asta înseamnă că punctul de pensie va ajunge de la 1.586 de lei la 1.784 de lei, ceea ce înseamnă o creştere de 198 de lei.

Pensionarii au declarat că este bătaie de joc și că această majorare nu îi va ajuta să aibă un trai decent, fiind toate produsele mult mai scumpe.

„150 de lei. Ce să faci cu 150 de lei? N-avem nicio şansă să acoperim vreo cheltuială. E bătaie de joc. E bătaie de joc pe banii noştri. 40 de ani de muncă, pentru 10 milioane pensie”, a spus un pensionar. „Nu acoperă rata inflaţiei. Problema e că rata inflaţiei cred că depăşeşte 25%. Te duci să cumperi un pachet de unt. Era 7 lei, acum a ajuns până la 20 de lei. Te duci să cumperi un kg de carne. De la 18 lei, e 23 de lei”, a declarat alt pensionar.

Cu cât vor fi majorate pensiile

Cu toate astea, Guvernul le va da 1.000 de lei, în două tranşe, celor 2,3 milioane de pensionari care câştigă sub 1.500 de lei. 950 de mii de vârstnici care au pensia între 1.501 şi 2.000 de lei vor încasa un sprijin de 800 de lei. În fine, 600 de lei vor intra în conturile a peste un milion de pensionari care au venituri lunare între 2001 şi 3.000 de lei.

Pensionarii din sistemul energetic și urmașii acestora rămân fără cota gratuită de curent electric

Sursa foto: EVZ

„Statul dă pensionarilor cu o mână şi le ia cu două. Mai întâi le creşte pensiile, cu 12,5%, iar apoi le aplică ajutoarele. ajutoare la nişte plafoane de pensii. Dacă tu depăşeşti plafonul, ca urmare a creşterii pensiilor, nu mai primeşti acel ajutor”, a precizat Adrian Negrescu, analist economic.

Premierul Nicolae Ciucă a mai anunțat și vouchere pentru pensionari pentru a putea achita facturile mari.„A fost decisă măsura pentru energie, astfel încât anul viitor, în două tranşe, 1.400 de lei vor fi asiguraţi pentru toţi pensionarii care au pensii mai mici de două mii de lei şi vârsta mai mare de 60 de ani”.

1000 de euro pentru pensionari

O altă categorie de pensionari va beneficia sume uriașe din 2023. În România, cea mai mare pensie bazată pe contributivitate depăşeşte 50 de mii de lei. Asta înseamnă că o creştere de 12,5% a punctului de pensie îi va aduce în plus pensionarului 6.250 de lei, potrivit Observator.

Ne puteți urmări și pe Google News