Lovitură pentru sute de mii de români. Cu câți bani rămân, de fapt, după creșterea salariului minim

Lovitură pentru sute de mii de români. Cu câți bani rămân, de fapt, după creșterea salariului minimSursa foto: EVZ

Vestea că românii vor primi începând de anul viitor mai mulți bani la salariu nu este, de fapt, îmbucurătoare. Suma cu care aceștia vor rămâne în mână la final nu-i va ajuta să facă față mai bine scumpirilor din ultima perioadă. În plus, le va fi afectată și pensia.

Ministerul Muncii a pus de curând în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre prin care salariul minim brut pe țară va fi majorat de la 1 ianuarie 2023 și va ajunge la 3.000 de lei. Astfel, pentru un program normal de lucru, de 165,333 ore pe lună, majorarea reprezintă o creștere de 17,6% față de luna decembrie 2022.

Câți bani vor primi în plus salariații

De măsura majorării salariale vor beneficia doar angajații care au salariul minim pe economie, adică aproximativ 30% din salariaţi, iar impactul bugetar direct este de aproximativ 2,1 miliarde de lei, în plus la bugetul consolidat.

Potrivit Blocului Naţional Sindical (BNS), majorarea salariului până la 3.000 de lei, din care doar 2.800 baza de calcul a contribuţiilor sociale şi impozitelor reprezintă o creştere netă a salariului minim de aproximativ 342 lei, din care 92 lei asumat de buget prin revizuirea politicii fiscale şi 250 lei asumaţi de angajator prin creşterea valorii brute a salariului minim. Această măsură este o penalizare în viitor, în momentul pensionării, prin scoaterea din baza de calcul a CAS a 200 de lei.

Astfel, soluția propusă de BNS înseamnă o creştere a salariului minim de 351 lei, din care: 101 lei asumat de buget prin revizuirea politicii fiscale şi 250 de lei asumaţi de angajator prin creşterea valorii salariului brut.

Prin urmare, creşterea salariului brut se va reflecta în întregime şi în calculul pensiei la momentul pensionarii, iar salariatul nu va fi penalizat în viitor.

Prin această măsură vor beneficia de revizuirea politicii fiscale aproximativ 70% din salariaţi, iar impactul bugetar direct este de aproximativ 3,3 miliarde de lei în minus la bugetul consolidat, impact ce poate fi atenuat prin creşterea salariilor brute antrenată de creşterea salariului minim.

Mai exact, BNS susţine creşterea salariului minim brut la 3.000 lei pentru anul 2023 şi revizuirea impozitului pe veniturile salariale prin ajustarea deducerilor personale pentru toate veniturile salariale până la 5.500 lei, ceea ce ar contribui la evitarea comprimării excesive a grilei în zona salariului minim, potrivit româniatv.net.