Coreea de Nord regretă „atitudinea deplorabilă” a șefului ONU după lansarea rachetelor balistice

Coreea de Nord regretă „atitudinea deplorabilă” a șefului ONU după lansarea rachetelor balistice Sursa: Alexander Khitrov | Dreamstime.com

Duminică, ministrul nord-coreean de Externe a criticat "atitudinea deplorabilă" a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a condamnat lansarea recentă de către Phenian a unei rachete balistice intercontinentale, a anunțat agenția de stat KCNA.

"Îmi exprim profundul regret că Secretarul General al ONU are o atitudine cu adevărat deplorabilă, indiferent de scopul și principiile Cartei Națiunilor Unite și însăși misiunea acesteia, care este aceea de a menține imparțialitatea, obiectivitatea și corectitudinea în toate problemele", a declarat ministrul Choe Son Hui. Ea a adăugat că acest lucru "demonstrează clar" că Antonio Guterres "este o marionetă a Statelor Unite".

Șeful ONU a cerut vineri Coreei de Nord să "se abțină imediat" de la orice nouă "provocare" după acest nou tir de rachetă, solicitând din nou Phenianului să revină la masa negocierilor. Consiliul de Securitate al ONU a declarat, sâmbătă, că se va reuni luni pentru a discuta situația. Cerând organismului ONU să "răspundă în mod corespunzător", Uniunea Europeană a condamnat "o acțiune periculoasă, ilegală și iresponsabilă".

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia şi-au intensificat manevrele militare comune în ultimele luni, de când Kim Jong Un a declarat - în septembrie -  că statutul de stat nuclear al Coreei de Nord este "ireversibil". Seulul și Washingtonul au efectuat în special cele mai mari exerciții aeriene comune din istoria lor la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Duminică, ministrul nord-coreean de Externe, d-na Choe Son Hui,  a reamintit că autoritățile de la Phenian "l-au avertizat recent pe secretarul general al ONU să examineze problema peninsulei coreene în mod imparțial și obiectiv". Ea a subliniat "politica de autoapărare" a Coreei de Nord într-un mediu de securitate îngrijorător din regiune, din cauza cooperării militare periculoase dintre Statele Unite și forțele sale vasale". "Secretarul general al ONU a făcut totuşi responsabilă Coreea de Nord și nu Statele Unite", a asigurat ministrul.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat lansarea ultimei sale rachete balistice intercontinentale însoțit de fiica sa, pe care a prezentat-o în lume pentru prima dată, potrivit unui mesaj publicat sâmbătă de agenția KCNA. Kim Jong Un a reafirmat, de asemenea, că va recurge la bomba atomică în cazul unui atac nuclear împotriva țării sale, potrivit KCNA, notează lefigaro.fr

Traducerea Rador