PNL insistă pe majorarea pensiilor cu 15%: „Există resurse pentru această mărire”. Se așteaptă o decizie rapidă în coaliție

PNL insistă pe majorarea pensiilor cu 15%: „Există resurse pentru această mărire”. Se așteaptă o decizie rapidă în coaliție Sursa Foto: Arhiva EVZ

PNL nu este dispus să accepte o majorare a pensiilor cu doar 6,1%, așa cum se vehiculează în spațiul public, în aceste zile. Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, susține că liberalii propun o majorare nediferențiată a acestor tipuri de venituri care să se situeze în jurul procentului de 15%. De altfel, subliniază Gorghiu, există suficiente resurse financiare pentru majorarea cu un procent cât mai apropiat de nivelul inflației.

Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, susține că din calculele făcute de specialiștii PNL, deficitul bugetar nu va fi afectat în cazul unei majorări cu 15% a punctului de pensie. Potrivit spuselor sale un astfel de procent este luat în considerare de liberali la discuțiile pe care le vor purta în coaliția de guvernare, cu PSD.

„Faptul că rata inflaţiei este de aproximativ 15%, că a afectat puterea de cumpărare a pensionarilor. A fost vehiculat 6,1%, vorbim de inflaţia de anul trecut, dar la 1 ianuarie 2023, cu siguranţă, procentul cu care punctul de pensie va creşte va fi mai mare decât rata inflaţiei de anul trecut. Asta a fost concluzia pe care PNL a avut-o în BPN”, a mai spus președintele Senatului.

Alina Gorghiu a subliniat că există suficiente resurse bugetare pentru ca majorarea pensiilor să se facă la nivelul pe care îl propune PNL. Ea a declarat că liberalii vor merge în coaliție, la discuțiile cu PSD, cu suficiente argumente prin care să susțină o majorare nediferențiată a pensiilor, așa cum prevede legea. În acest context, Alina Gorghiu a infirmat informaţia, care circulă în spațiul public, privind o majorare de 6,1% a pensiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu s-a vorbit de 6,1% decât în contextul în care aceasta a fost rata inflaţiei pe anul trecut motiv pentru care potrivit legii este obligatorie indexarea cu acest procent. Nu s-a pus problema de majorare a pensiilor doar cu acest procent, care este rata inflaţiei pe anul trecut. (..) De aici în sus pornim cu creşterea pensiilor, nu se pune problema de o mărire doar cu 6,1%, a spus-o premierul, au spus-o şi colegii mei, noi încercăm să mergem cu această mărire cât mai sus aşa cum am comunicat”, a declarat Alina Gorghiu.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

PNL insistă pe majorarea pensiilor cu 15%

Președintele Senatului a dat asigurări că premierul Nicolae Ciucă și ceilalți membri din conducerea PNL sunt preocupaţi de maniera în care se va rezolva în coaliţie problema majorării pensiilor.

„Da, s-au spus mai multe lucruri pentru că ne-am dorit ca această discuţie să ducă spre un punct de vedere pe care PNL să îl aibă în coaliţia de guvernare, astfel încât să-i convingem şi pe colegii noştri că pensiile trebuie mărite într-un procent cât mai mare”, a spus Gorghiu.

Întrebată când se va lua o decizie în coaliţie pe tema majorării pensiilor, Gorghiu a spus că o decizie cu privire la pensii se va lua în următoarea ședință a coaliției. Șefa Senatului a precizat că o ședință va avea loc foarte curând.

„Concluzia colegilor mei a fost că ne dorim o şedinţă a coaliţiei cât să poate de repede în aceste zile. Ea va exista, se va ţine această şedinţă a coaliţiei, ne vom expune punctul de vedere şi le vom arăta colegilor din coaliţie calculele pe care noi le-am făcut, care sprijină o creştere a pensiilor conform viziunii PNL”, a explicat Alina Gorghiu.