Creșterea salariului minim aduce taxe mai mari. Câți bani vor avea de dat la stat românii

Creșterea salariului minim aduce taxe mai mari. Câți bani vor avea de dat la stat românii Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Milioane de români au așteptat cu sufletul la gură mărirea salariului minim pe economie, în contextul în care prețurile au crescut semnificativ, iar banii au rămas la fel de puțini. Deși s-a anunțat o majorare de până la 3.000 de lei, vestea nu este deloc una bună, având în vedere că cheltuielile lor vor crește și mai mult odată cu această decizie.

Creșterea salariului minim vine cu noi obligații pentru angajați, ei fiind obligați să plătească taxe și impozite mai mari. De altfel, salariul minim determină stabilirea punctului de amendă, care va crește și el de anul viitor.

Taxe și impozite mai mari, începând de anul viitor

Creșterea salariului minim brut pe economie va genera taxe și impozite mai mari de plată pentru persoanele care obțin venituri din activități independente, începând de anul viitor. Această categorie de lucrători e obligată să plătească taxe și contribuții la stat, raportându-se la salariul minim.

Astfel, contribuția pentru sănătate va crește de la 255 lei/lună, la 300 lei/lună, iar contribuția pentru pensii, care este de 637,5 lei/lună va fi de 750 lei/ lună.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce privește efectele pozitive ale majorării salariale, acestea constau în creșterea economică prin stimularea ocupării, creșterea puterii de cumpărare a salariaților și reducerea muncii la negru. De asemenea, creșterea salariului va face ca locurile de muncă să devină mai atractive, astfel că vor accepta mai ușor să se angajeze.

Crește salariul minim pe economie

Salariul minim brut va crește de anul viitor de la 2.550 de lei la 3.000 de lei. A fost pus deja în dezbatere publică un proiect de Hotărâre care stabilește că măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin. (1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”, se arată în proiectul publicat pe site-ul Ministerului Muncii, potrivit româniatv.net.

Pe lângă taxe și impozite, modificarea salariului de bază minim brut pe ţară determină creşterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim.

De asemenea, măsura creşterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerţul, transporturile şi întreprinderile mici şi mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic faţă de medie, cu influenţe asupra creşterii cheltuielilor cu forţa de muncă.