Racheta căzută în Polonia: Zelenski dă semne că dă înapoi?

Racheta căzută în Polonia: Zelenski dă semne că dă înapoi?

Rusia este "pe deplin răspunzătoare" de căderea rachetei în Polonia, care a ucis două persoane, a afirmat joi şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, după o discuţie telefonică cu omologul lui american, Antony Blinken.

"Împărtăşim punctul de vedere potrivit căruia Rusia poartă toată răspunderea pentru teroarea cu rachete şi consecinţele ei asupra teritoriului Ucrainei, Poloniei şi Moldovei", a arătat ministrul ucrainean pe Twitter.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a asigurat joi ca Rusia poartă "răspunderea ultimă" pentru căderea unei rachete ucigaşe în Polonia, în vreme ce o anchetă trebuie să determine de unde a fost trasă aceasta.

"Oricare ar fi concluzia anchetei, cunoaştem deja partea care are răspunderea ultimă pentru acest incident tragic: Rusia", a declarat el de la Bangkok, înaintea unui summit al  liderilor Cooperării Economice Asia-Pacific (Apec).

Ne puteți urmări și pe Google News

 Zelenski nu are nicio îndoială

"Nu ştiu ce s-a întâmplat. Nu ştim cu certitudine. Lumea nu ştie. Dar sunt sigur că a fost o rachetă rusească, sunt sigur că noi am tras din sistemele de apărare aeriană", a declarat el la un forum economic, citat într-un comunicat al preşedinţiei ucrainene.

"Este imposibil să afirmi ceva precis astăzi", a spus el ca răspuns la o întrebare privind incidentul. "Doar după anchetă se vor putea trage concluzii" privind originea tirului, a adăugat dl Zelenski.

Rusia a negat de mai multe ori că a tras marţi o rachetă care şi-a încheiat traiectoria în Polonia căzând peste un sat aproape de frontiera cu Ucraina. Varşovia, la rândul ei, a considerat "foarte probabil" să fie vorba despre un proiectil antiaerian ucrainean.

Miercuri seara, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut acces la "toate datele" partenerilor Kievului privind împrejurările acestei explozii din Polonia, după ce a afirmat din nou că racheta a fost "rusească".

Ofiţerul general al armatei terestre franceze Michel Yakovleff a arătat pentru France Info că nu înţelege de ce preşedintele ucrainean "s-a grăbit" în declaraţii, afirmând că racheta care a lovit Polonia este rusească. Potrivit lui, preşedintele ucrainean a "pierdut o ocazie să tacă": Kievul a reafirmat miercuri că racheta care a ucis două persoane în ajun într-un sat polonez de lânga frontiera cu Ucraina este "rusească", contrazicând NATO şi Washingtonul care acreditau mai curând teza unei rachete de apărare ucrainene.

 Trimiterea de experţi în Polonia, o eroare?

Zelenski a cerut apoi acces pentru experţii ucraineni la "toate datele" occidentalilor şi la locul exploziei rachetei căzute în Polonia. "Vrem să stabilim toate detaliile, fiecare fapt". Potrivit lui Michel Yakovleff, este o eroare: "El poate trimite toţi experţii pe care îi doreşte, asta nu va schimba nimic. Faptele materiale nu vor fi discutabile". "Experţii vor veni să vadă craterul şi resturile găsite în pământ şi apoi pistele radarelor avioanelor NATO, în special americane, care vor reface secvenţa acestei rachete în special. Nu e momentul să faci această cerere. Ea nu serveşte la nimic şi enervează pentru nimic. El e foarte simpatic şi iubit, dar presează puţin cam mult", afirmă generalul francez.

 Atac intenţionat

"Nimic nu arată cate vorba de un atac intenţionat contra Poloniei", a mai afirmat preşedintele polonez, Andrzej Duda. 

Din Bali, unde G20 era reunit în summit, preşedintele american, Joe Biden, apreciase şi el anterior "improbabil" ca racheta să fi fost trasă de Rusia.

Moscova a salutat "reţinerea" Washingtonului, notează lesoir.be.

(Traducere Rador)