Volodimir Zelenski acceptă negocieri cu Vladimir Putin. Există însă o condiție. Ce va face Moscova

Volodimir Zelenski acceptă negocieri cu Vladimir Putin. Există însă o condiție. Ce va face Moscova Sursa foto: arhiva EVZ

Războiul din Ucraina s-ar putea încheia în scurtă vreme. Volodimir Zelenski este de acord că se așeze la masa negocierilor, însă îi pune o condiție lui Vladimir Putin. Rămâne de văzut ce răspuns va da liderul de la Kremlin.

Volodimir Zelenski  susține că va accpeta să  poarte negocieri de pace cu omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin, dacă acesta va accepta discuții publice. Zelenski susține că Rusia duce un război public, motiv pentru care negocierile de pace nu ar trebui să se desfășoare în spatele ușilor închise.

Președintele Ucrainei a declarat că a primit semnale din partea mai multor lideri occidentali, aliați, potrivit cărora Vladimir Putin ar dori negocieri directe.

„Am primit semnale că Putin dorește negocieri directe”, a spus Zelenski în fața reporterilor la Kiev.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia și Ucraina s-au angajat în negocieri de pace încă din primele zile ale războiului, însă acestea au fost suspendate deoarece nu s-a ajuns la nici un rezultat concret. La vremea respectivă, Vladimir Putin era sigur că va câștiga războiul și nu considera necesar să facă vreun compromis.

Ulterior, după ce situația de pe front s-a schimbat, iar Ucraina a început să înregistreze victorii în fața armatei ruse, Moscova a propus reluarea discuțiilor. Ucraina a refuzat, motivând că acestea sunt imposibile câtă vreme nu va exista o retragere militară completă de pe teritoriul său.

Condițiile lui Zelenski pentru pace

Pe de altă parte, Zelenski a declarat, în repetate rânduri, că este deschis la negocieri cu Rusia, dacă sunt îndeplinite o serie de condiții. El a cerut retragerea completă a armatei ruse de pe teritoriul ucrainean, pedepsirea criminalilor de războii și plata, de către Rusia, a unor reparații de război.

„Rusia trebuie să-şi retragă toate trupele şi formaţiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secţiunilor graniţei sale de stat cu Federaţia Rusă”, le-a transmis președintele Ucrainei liderilor G20 reuniți în Indonezia.

Aceste condiții au fost respinse, însă, ca inacceptabile de reprezentanții Moscovei. Planul de pace nu a fost pe placul Moscovei, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, catalogând condițiile puse de Zelenski ca „nerealiste”.

Statele Unite sunt de acord cu pacea

În Statele Unite, generalul Mark Milley, comandantul statelor majore reunite ale SUA a făcut eforturi pentru a căuta o soluție diplomatică pentru a pune capăt războiului. Poziția sa nu este susținută de echipa de securitate națională a președintelui american Joe Biden.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan nu sunt de acord cu demersurile lui Mark Milley. Niciunul dintre ei nu crede că este timpul să facă pună presiune asupra Ucrainei pentru negocieri, după cum au relatat doi oficiali ai administrației familiarizați cu discuția.

Cu toate acestea, Mark Milley a insistat că Ucraina și Rusia trebuie să înceapă negocieri de pace, pentru a pune capăt războiului, el spunând că, probabil, „victoria nu poate fi obținută prin mijloace militare”. Mai mult, generalul a estimat că în ciuda victoriilor din teren, Ucraina nu se va putea impune decisiv într-un tmp scurt. În schimb, o soluție diplomatică ar putea avea succes.