Facturi mici la încălzire într-un oraș din România. Ce soluții au găsit autoritățile pentru a îi ajuta pe localnici

Facturi mici la încălzire într-un oraș din România. Ce soluții au găsit autoritățile pentru a îi ajuta pe localniciSursa foto: Arhiva EVZ

Se anunță o iarnă grea, iar românii se tem că vor face frigul. Cu toate astea, autoritățile dintr-un oraș din România au găsit o soluție pentru a îi scăpa pe localnici de facturile uriașe la încălzire.

În timp ce scumpirile îi sperie pe români și iarna se apropie, un oraș din Bihor a găsit soluția pentru facturi mici la încălzire. Oamenii din Beiuș beneficiază de un sistem cu apă geotermală.

Aproape 70 la sută din locuitorii din Beiuș sunt racordați la sistemul de încălzire cu apă geotermală. Pentru un apartament cu trei camere, o familie achită 100 de lei pe lună, mult mai puțin decât cei din alte orașe. De exemplu, o familie din Oradea plătește 500 de lei pe lună, chiar dacă economisește.

În Beiuș, prețul gigacaloriei în Beiuș nu s-a schimbat de mai bine de cinci ani și nici nu se va întâmpla asta. În anul 2001, autoritățile au găsit o rezervă importantă de apă geotermală și au decis să îi scape pe oameni de facturile mari. Astfel, centralele oraşului au fost modificate în așa fel încât apa fierbinte adusă de sonde la suprafaţă să încălzească locuinţele oamenilor.

Sursa: EVZ

Apa geotermală este extrasă din pământ, de la 2400 de metrii și este transformată în agent termic de către stațiile montate pe blocuri, dar și pe instituțiile publice. Peste 10 mii de locuitori vor avea o iarnă cu căldură, chiar dacă nu stau în Capitală.

Facturi uriașe în această iarnă

Iarna 2022/2023 vine cu facturi uriașe la energie, spun specialiștii. Românii vor fi nevoiți să facă frigul și să economisească pentru a avea un trai decent. Analiștii au precizat că pentru pentru un apartament de 100 de metri pătrați, de trei sau patru camere, familiile o sa fie nevoie să plătească:

centrală electrică: 6.300 de lei; centrală pe peleți: 4.000 de lei; centrală pe gaz: 2.900 de lei; incălzire centralizată: 2.700 de lei; centrală pe lemne 2.400 – 4.000 de lei; pompă termică: 1.800 de lei, potrivit RTV.

Specialiștii au mai declarat că românii ar putea să scape de facturile mari din februarie 2023, dar nu au oferit o dată clară. Ei nu au specificat nici cu cât vor scădea acestea.

Ne puteți urmări și pe Google News