Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie și se termină pe 24 decembrie. Așadar, credincioșii trebuie să știe câteva lucruri importante legate de această perioadă. În acest context, creștin-ortodoxii trebuie să aibă la cunoștință că nu postesc pentru a fi văzuți mai bine sau lăudați de alte persoane. Dacă vrei să postești, o faci pentru a te apropia mai mult de Dumnezeu. De asemenea, un credincios postește pentru că îl iubește pe Dumnezeu mai mult decât produsele alimentare pe care le poate consuma.
În plus, un alt aspect important din această perioadă este iertarea. Nimeni nu poate intra în post, care presupune curățirea de păcate, fără să ierte greșelile altora. În același timp, postul susţine rugăciunea omului credincios care consideră legătura sa cu Dumnezeu ca fiind centrul, lumina şi hrana sufletului său.
Ce trebuie să facem în Postul Crăciunului
Postul adevărat nu presupune doar să te abții de la alimente de origine animală. În orice post, credinciosul este obligat să își înfrâneze orice lăcomie materială și poftă de stăpânire egoistă asupra altora. Așadar, sunt interzise orice fel înfrânare, cuvinte sau fapte care diminuează iubirea credinciosului față de Dumnezeu.
Mai mult decât atât, dacă sunt îndeplinite aceste lucruri care sunt pe placul lui Dumnezeu, postul le va face pe persoanele care îl respectă să se simtă mai aproape de divinitate. Este important de precizat că postul este nu numai material, ci și spiritual, adică postul ochilor, al gurii, al inimii. Această perioadă este o stare spirituală de jertfă sau ofrandă a celui care postește, stare cultivată în mod liber și după puterea fiecăruia.
În plus, în timpul postului se diminuează cantitatea hranei materiale, dar este sporită hrana spirituală. În același timp, credinciosul trebuie să rostească cât mai multe rugăciuni pe parcursul perioadei de postire, informează Realitatea.net. În ciuda acestor lucruri, putem spune că Postul Crăciunului este mai bând față de cel al Paștelui. În următoare perioadă vor fi mai multe zile cu dezlegare la peşte, ulei și vin.