Cu Ucraina ca fundal, noile provocări ale apărării franceze

Cu Ucraina ca fundal, noile provocări ale apărării franceze Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Emmanuel Macron merge miercuri într-o clădire militară din portul Toulon (Var) pentru a prezenta provocările strategice majore cărora trebuie să le facă față Franța, într-o gramatică geopolitică globală bulversată de războiul din Ucraina. Invadarea teritoriului ucrainean de către forțele ruse pe 24 februarie a dat o întorsătură violentă și concretă tendinței majore din ultimii ani, care a cunoscut o intensificare a concurenței între marile puteri și o creștere a riscului de conflicte între state.

În timp ce se pregătește Legea privind programarea militară (LPM), care va condiționa viitorul armatelor până în 2030, șeful statului francez va profita de ocazie pentru a anunța oficial încheierea Operațiunii antijihadiste Barkhane din Sahel, la nouă ani după sosirea forțelor franceze din Mali și la trei luni după plecarea lor, a declarat, marți, Palatul Elysée.

"Degradarea ordinii internaționale s-a accelerat și mai mult", notează Revista Naţională Strategică (RNS), din care șeful statului va prezenta liniile principale și pe care AFP a putut să o consulte.

În Europa, potrivit textului, Rusia lansează o "strategie de a contesta ordinea de securitate euro-atlantică" printr-un "război de nouă generație" care combină "amenințarea escaladării nucleare" cu desfășurarea de "strategii hibride", sub pragul unui conflict armat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest RNS a devenit necesar în timp ce debuta al doilea mandat al lui Emmanuel Macron, a susținut președinția franceză.

"Franța își reafirmă ambiția de a fi în 2030 o putere a echilibrelor pe scena internațională, care și-a întărit raza de acţiune și influența în domeniile sale de interes", a subliniat un consilier prezidențial, citând documentul.

"Se dorește să fie unul dintre motoarele autonomiei strategice europene (...) în special printr-o apărare europeană credibilă, complementară Alianței Atlantice", a adăugat acest consilier.

Pe plan intern, discursul președintelui are loc în timp ce executivul, parlamentarii și personalul lucrează la următoarea lege de programare militară (LPM) 2024-2030, care va trebui să continue efortul bugetar în materie de apărare inițiat în 2017.

Președintele nu va face însă niciun anunț cu privire la viitorul LPM, care va viza ultimii doi ani ai actualei legi (2019-2025). Însă bugetul apărării promite să rămână în creștere. "Nu pregătim un LPM care să planifice creșterea bugetului din ultimii ani", a comentat recent Sébastien Lecornu.

"RNS este folosit pentru a ocupa terenul până când LPM-ul este gata", consideră în acest sens o sursă de securitate.

Ar putea reveni un conflict interstatal de mare intensitate

Ediția din 2022 a RNS - pusă online miercuri în franceză, puțin mai târziu în engleză - confirmă tendințele majore deja identificate în 2017, cu, în special pentru Franța, necesitatea unui model de armată complet.

Dar insistă și asupra anumitor concepte precum reziliența, economia de război sau chiar influența, în lumina primelor lecții oferite de conflictul din Ucraina.

În luna iunie, Emmanuel Macron le-a cerut celor din industria de apărare să se străduiască să producă din ce în ce mai rapid, la costuri controlate, pentru a face față noii situații geopolitice mondiale.

În 2030, Franța va trebui să poată face față împreună cu aliații săi unei "posibile reveniri a unui conflict interstatal de mare intensitate" și "strategiilor hibride", trecând prin război cibernetic și informațional, continuă RNS.

În acest context, discursul șefului statului va marca finalul oficial al forței Barkhane, mobilizată împotriva jihadiștilor legați de Al-Qaeda și gruparea Stat Islamic, și "o adaptare semnificativă a bazelor noastre din Africa", a precizat Palatul Elysée.

Aproximativ 3.000 de soldați francezi rămân dislocați în Niger, Ciad și Burkina Faso. Acum este vorba despre "reducerea expunerii" forțelor franceze în Africa și de a se concentra pe "cooperare și sprijin", în ceea ce privește echipamentul, pregătirea sau informațiile cu țările partenere.

După înmânarea decorațiilor și apoi discursul de la bordul Diksmuide, un port elicopter amfibie, șeful statului va fi transportat aerian la bordul submarinului de atac nuclear de nouă generație Suffren. El va merge apoi la baza Commando Hubert (forțele speciale) din Saint-Mandrier-sur-Mer, lângă Toulon, notează lalibre.be.

(Traducerea Rador)